Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ξεχασμένες ασθένειες στα κέντρα κράτησης του Έβρου

Σύμφωνα με εκθέσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Ολόκληρες οικογένειες από εμπόλεμες περιοχές, κυρίως αφγανικής, παλαιστινιακής, ιρακινής και αφρικανικής (Ρουάντα) καταγωγής, αποτελούν την πλειοψηφία των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

Αυτό προκύπτει από εκθέσεις της διεπιστημονικής ομάδας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και τη γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας διενεργούν καθημερινά εξετάσεις σε δεκάδες μετανάστες σε πέντε φυλάκια εισόδου στα σύνορα του Έβρου.

Η ιατρική φροντίδα παρέχεται στο πλαίσιο εξάμηνου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει χρηματοδοτηθεί να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο με κονδύλια ύψους 1 εκατ. ευρώ. “Είναι λογικό το πρόγραμμα να συνεχιστεί και πέραν του εξαμήνου, αφού δεν πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει άμεσα το ρεύμα των ανθρώπων που θέλουν να ξεφύγουν από τους πολέμους στις χώρες τους”, τονίζει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού.

Τα διεπιστημονικά κλιμάκια, αποτελούμενα από γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και διερμηνείς, διαπιστώνουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για περίθαλψη και συστηματικά προγράμματα εμβολιασμού των μεταναστών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις υποφέρουν από σοβαρές “ξεχασμένες” ασθένειες, όπως ελονοσία, φυματίωση και πολιομυελίτιδα.

“Πρόκειται για τον πρώτο ιατρικό έλεγχο, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν μεταδοτικές ασθένειες, να εμβολιαστούν οι μετανάστες και όσοι χρειάζονται νοσηλεία να μεταφερθούν στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου”, λέει ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μπουσουλέγκας.


Πηγή:  http://www.makthes.gr/