Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τα τσούγκρισαν …στο Θρυλόριο, στις περίφημες αυγομαχίες

Με γενιές αυγομάχων αναβίωσε το παραδοσιακό ποντιακό έθιμο που κρατά 20 χρόνια
Οι νικητές πήραν κύπελλα και τηγάνια για ...ομελέτα...

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με πρωταγωνιστή τον 90χρονο Γιάννη Λαζαρίδη, χάρη στην επιμονή του οποίου διατηρήθηκαν οι αυγομαχίες μέχρι τις μέρες μας, αναβίωσε και φέτος στο Θρυλόριο Ν. Ροδόπης, το παραδοσιακό ποντιακό έθιμο του Πάσχα. Τη δεύτερη μέρα της Ανάστασης ο κόσμος του οικισμού και πολλοί επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ροδόπης και της Θράκης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της πρώην κοινότητας για να λάβουν μέρος ή απλά να παρακολουθήσουν τις αυγομαχίες. Το έθιμο του Πάσχα έχει τις ρίζες του στον Πόντο, όπου οι κάτοικοι τελούσαν με παρόμοιο τρόπο το έθιμο, αλλά όχι με την διαγωνιστική μορφή με την οποία αναβιώνει στις μέρες μας.

Για πολλές μέρες αναζητούσαν τα πιο γερά αυγά, ακολουθώντας τον τρόπο, ο οποίος εφαρμόζεται και σήμερα, δηλαδή χτυπώντας το αυγό στα δόντια και κρατώντας με το ένα χέρι κλειστό το αυτί, έτσι ώστε να λειτουργεί ως ηχείο. Μάλιστα οι αυγομάχοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο ήχος που θα κάνει το αυγό, πρέπει να μοιάζει με τον ήχο που κάνει η πέτρα όταν την χτυπάς στα δόντια. Οι κάτοικοι κρατώντας καλάθια γεμάτα με αυγά τα μετέφεραν στις πλατείες, στα καφενεία, στα σπίτια και τσούγκριζαν επί τρεις μέρες. «Την πρώτη μέρα ασον μύτην, την δεύτερη ασον κώλο και την τρίτη ασον κοιλίαν».


Ο 90χρονος αυγομάχος Γιάννης Λαζαρίδης τσουγκρίζει με τον δισέγγονό του


Από τότε ακόμη η νίκη για τους αυγομάχους ήταν σπουδαία υπόθεση, παρόλο που δεν υπήρχαν κύπελλα, ωστόσο υπήρχε το γόητρο του νικητή. Το έθιμο μεταφέρθηκε στο Θρυλόριο και όταν κάποια στιγμή ατόνησε, ανέλαβε δράση ο 90χρονος σήμερα Γιάννης Λαζαρίδης, όπως εξήγησε στο «Χ» η πρόεδρος του συλλόγου «Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου: «ο μπάρμπα Γιάννης Λαζαρίδης ως παλιός αυγομάχος δεν μπορούσε να το δεχτεί ότι δεν θα τηρείται πλέον το έθιμο, ένιωθε ότι δεν υπήρχε Πάσχα όταν δεν υπήρχε αυτό το ενδιαφέρον για το τσούγκρισμα των αυγών. Γι’ αυτό άρχισε να μαζεύει συγγενείς και φίλους στο σπίτι του, στην αυλή, στο καφενείο, προσπαθώντας να προκαλέσει το ενδιαφέρον τους για τις αυγομαχίες.


Οι μεγάλοι νικητές Θεόφιλος Παπαδόπουλος, Γιώργος Αποστολίδης και Ζωή Ζαλπιγγίδου

Σήμερα χάρη στον μπάρμπα Γιάννη φτάσαμε αισίως στα 20 χρόνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή διοργάνωση έλαβε μέρος και ο Γιάννης Λαζαρίδης ως αυγομάχος μετά από αίτημα των δισέγγονών του, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται και οι γυναικείες συμμετοχές, παρόλο που παλαιότερο το έθιμο αποτελούσε “αντρική υπόθεση”. Για την ιστορία στις φετινές αυγομαχίες τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν, στους μικρούς οι Μαρία Αποστολίδου, Κατερίνα Βουνάτσου και Ματθαίος Αποστολίδης και στους μεγάλους οι Θεόφιλος Παπαδόπουλος, Γιώργος Αποστολίδης και Ζωή Ζαλπιγγίδου. Οι καλύτεροι επιβραβεύτηκαν με κύπελλα, ενώ στους πρώτους αποχώρησαντες αυγομάχους δόθηκαν ως δώρο ένα τηγάνι, αφού «τα αυγά τους είναι κατάλληλα μόνο για φούστρο (στα ποντιακά η ομελέτα)», όπως χαρακτηριστικά τους είπε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Σάββας Σαλπιγγίδης, κάνοντας το κοινό να ξεσπάσει σε γέλια και χειροκροτήματα.

Οι αυγομαχίες στο Θρυλόριου μπορεί να τελείωσαν, όμως οι καλύτεροι αυγομάχοι ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στις 7ες περιφερειακές αυγομαχίες θα διεξαχθούν στον Μυλοπόταμο Δράμας σήμερα το απόγευμα. Όλοι συμμετέχουν με 30 αυγά, άβαφα. Η διοργάνωση ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο Μυλοποτάμου και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακεδονίας και Θράκης.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/