Λόγω Βαρθολομαίου δεν πήγε στην Αλεξανδρούπολ για την σύσκεψη με θέμα «Το δυναμικό της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού»
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ;
ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑΝ;
Τον Έβρο επισκέφθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 αντιπροσωπεία της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής, έπειτα από πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων. Στην Αλεξανδρούπολη την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης και η Αντιπεριφερειάχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.
Η επίσκεψη αποσκοπεί πρωτίστως στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας και αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εντατικών επαφών που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες μεταξύ εκπροσώπων των δύο κρατών με στόχο την ανανέωση και ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το γενικό προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σύσκεψη, με θέμα «Το δυναμικό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού», στο ξενοδοχείο «Θράκη Παλλάς».
Στον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δαμιανίδης τόνισε:
«Κυρίες και Κύριοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι μας,
Είναι ιδιαίτερη τιμή τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιαννακίδη να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην περιοχή μας. Η παρουσία σας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο Βορειο-Ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, θεωρείται από όλους μας εξαιρετικής σημασίας και ως μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας τόσο με το σύνολο των φορέων της περιοχής, όσο και με το νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας.
Η γεωπολιτική θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αποτελούσε στο παρελθόν έναν ανασταλτικό παράγοντα, επιδρώντας στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση μας, σήμερα συμβάλλει εμφανώς στην αναβάθμιση και την ανάπτυξη, συνδέοντας τη περιοχή ζωτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις βαλκανικές χώρες και την Ασία καθώς επίσης και με τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Σκεπτόμενος τη σημερινή θεματολογία θεώρησα δεδομένο ότι για το κομμάτι του Τουρισμού θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε με εξειδικευμένα στελέχη αργότερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που ακολουθεί, και για το λόγο αυτό δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη μοναδικότητα των τοπίων της Περιφέρειας από το Νευροκόπι μέχρι το Ορμένιο και από την ορεινή Ροδόπη μέχρι τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης και την ανυπέρβλητη περιβαλλοντική και ιστορική αξία της περιοχής. Χαρακτηριστικά μόνο θα σας αναφέρω ότι τα αναγνωρισμένα και προστατευόμενα από διεθνείς συνθήκες οικοσυστήματα της Περιφέρειας περιλαμβάνουν το 16% της συνολικής της έκτασης, ενώ υπάρχουν ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι παγκόσμιας εμβέλειας.
Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ εν συντομία και στην οικονομική δυναμική της περιοχής. Δεν νομίζω βέβαια ότι έχει νόημα να γίνει από πλευράς μου αναφορά στις παραδοσιακά άριστες εμπορικο-οικονομικές σχέσεις, ανάμεσα στα δύο κράτη και τους επιχειρηματίες τους.
Χαρακτηριστικά μόνο θα σας πω ότι λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, στα βορειότερα σημεία του Έβρου, λειτουργούν εντατικότατα αυτή τη στιγμή διαλογητήρια από όπου άνω των 5000 τόνων σπαραγγιού θα έχουν ως εξαγωγικό προορισμό το επόμενο δίμηνο τη Γερμανία.
Σαφέστατα, υπάρχουν πεδία και τομείς στους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να την αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Σε λίγες ημέρες εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση «Θράκη 2011» η οποία αποτελεί πόλο έλξης επιχειρηματιών και επισκεπτών από την Ελλάδα και άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το επισημαίνω αυτό διότι Θα πρέπει κατά την άποψή μου να θεσμοθετήσουμε χρονικά και τοπικά «πρωτοβουλίες» επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές – πέρα από τις μεμονωμένες που δυνητικά αναπτύσσονται. Η παρουσία σήμερα των εκπροσώπων της νέας αιρετής Περιφερειακής αρχής επιβεβαιώνει την πρόθεση μας να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να καταστεί ένας αξιόπιστος και δυναμικός εταίρος. Η περίοδος άλλωστε που ζούμε επιτάσσει μόνο συνεργασίες ουσίας, κοινές στρατηγικές και φυσικά επιδίωξη συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.
Η μοναδικότητα της θέσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνορεύει βόρεια με την Βουλγαρία και ανατολικά με την Τουρκία αναδεικνύει από μόνη της το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, καθώς η περιοχή αποτελεί ουσιαστικά τη γέφυρα επικοινωνίας και τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Ε.Ε. και βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από τις μεγάλες πρωτεύουσες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.
Αποτελεί όμως και πύλη της Ασίας προς την Ε.Ε. και προς τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την υπόλοιπη Ε.Ε., στην απόληξη του οδικού άξονα της «Εγνατίας οδού», που ολοκληρώθηκε προ ολίγων ετών και αποτελεί το σημαντικότερο έργο οδοποιίας στην Ελλάδα, συνδέοντας και τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τους Κήπους έως την Ηγουμενίτσα. Εκτός από τη διαπεριφερειακή της σημασία όμως, η «Εγνατία οδός» αποτελεί λειτουργικό μέρος του ευρύτερου Διευρωπαϊκού δικτύου. Αυτή σε συνδυασμό με τη σημαντικότατη βελτίωση του λοιπού εθνικού οδικού δικτύου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της μεταφορικής δυνατότητας των πρωτογενών και δευτερογενών προϊόντων από και προς τα διευρωπαϊκά δίκτυα καθώς επίσης και προς τους τερματικούς μεταφορικούς κόμβους, μειώνοντας το κόστος της μεταφοράς και συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια των απομακρυσμένων περιοχών. Η Περιφέρεια διαθέτει επίσης δύο συνοριακές διόδους με την Τουρκία και πέντε με τη Βουλγαρία. Αναφέρομαι σε πέντε πλέον διότι θεωρώ δεδομένη τη διάνοιξη του κάθετου οδικού άξονα Κομοτηνής – Κίρτζαλι μέσα στο καλοκαίρι.
Ως μέρος της σημαντικής υποδομής της περιοχής θα πρέπει ακόμη να αναφερθούν τα δύο μεγάλα λιμάνια - αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και τα έξι μικρότερα (Πόρτο - Λάγους, Κεραμωτής, Ελευθερών, Λιμενάρια, Λιμένας, Καμαριώτισα), αλλά και τα 10 αλιευτικά καταφύγια.
Τα αναβαθμισμένα εμπορικά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 13 σημαντικότερων λιμένων της χώρας, όσον αφορά τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Υπάρχουν όμως και δύο πολιτικά αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις στην Περιφέρεια: Ο αερολιμένας «Mέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και ο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη που πρόσφατα αναβαθμίστηκαν σημαντικά μέσα από έργα δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η ενεργειακή αυτονομία της περιοχής με τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και την παρουσία του αγωγού φυσικού αερίου. Το αναπτυξιακό μας όμως προφίλ των τελευταίων δεκαετιών συμπληρώνει η σημαντικότατη παρουσία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή. Με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο της Θράκης (A.E.I), και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Καβάλα και τη Δράμα που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού, καθώς και στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, είναι αλήθεια ότι το άνοιγμα των συνόρων μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε., έδωσε στη περιφέρειά μας το ρόλο της πύλης εισόδου στη βαλκανική ενδοχώρα και τη Μαύρη θάλασσα. Ωστόσο, ως συνοριακή περιφέρεια δεν σας κρύβω ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο οι πολίτες που μας τοποθέτησαν στο τιμόνι της Περιφέρειας τη 1η Γενάρη, αναμένουν από εμάς εν μέσω των δύσκολων δημοσιονομικών συγκυριών να εξαντλήσουμε όλες μας τις προσπάθειες, και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους όποιους διαθέσιμους πόρους, για να φέρουμε μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα ανάπτυξης και ευημερίας.
Είμαι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε και να επεξεργαστείτε με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασίας. Άλλωστε, προσωπικά είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μέσα από την οποιαδήποτε κρίση μπορούν να προκύψουν και ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Tο «επιχειρείν» περισσότερο από ποτέ στη χώρα μας συνδέεται σήμερα με τη διέξοδο από τη δημοσιονομική δυστοκία και την αντιστροφή σε θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Κατά γενική ομολογία, η επιχειρηματικότητα και η επένδυση δεν συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες αλλά έχουν βαθύτερες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, προσφέροντας θέσεις εργασίας, κοινωνικό έργο, βιωσιμότητα, δυναμική και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτή η στρατηγική αποτελεί σήμερα τη βάση του σχεδιασμού και των πολιτικών επιλογών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη συνεργασιών.
Κυρίες και Κύριοι,
Με τις λίγες αυτές σκέψεις, σας καλωσορίζω για μία ακόμα φορά στην περιοχή μας και σας εύχομαι καλή και ευχάριστη διαμονή και είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες της σημερινής συνάντησης θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία προς όφελος της περιοχής και των πολιτών που εκπροσωπούμε και θα τεθούν οι βάσεις για μια εποικοδομητική και σταθερή συνεργασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία των Γερμανών βουλευτών θα συναντήσει τον Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και εκπροσώπους της Frontex για μια ανταλλαγή απόψεων, πριν επισκεφτεί καταυλισμό μεταναστών στο Φυλάκιο. Η αντιπροσωπεία θα τελειώσει το ταξίδι της με μια επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση με την διεύθυνση του νοσοκομείου και τους φοιτητές της ιατρικής.
.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ;
ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑΝ;
Τον Έβρο επισκέφθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 αντιπροσωπεία της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής, έπειτα από πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων. Στην Αλεξανδρούπολη την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης και η Αντιπεριφερειάχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.
Η επίσκεψη αποσκοπεί πρωτίστως στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας και αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εντατικών επαφών που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες μεταξύ εκπροσώπων των δύο κρατών με στόχο την ανανέωση και ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το γενικό προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σύσκεψη, με θέμα «Το δυναμικό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού», στο ξενοδοχείο «Θράκη Παλλάς».
Στον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δαμιανίδης τόνισε:
«Κυρίες και Κύριοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι μας,
Είναι ιδιαίτερη τιμή τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιαννακίδη να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην περιοχή μας. Η παρουσία σας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο Βορειο-Ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, θεωρείται από όλους μας εξαιρετικής σημασίας και ως μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας τόσο με το σύνολο των φορέων της περιοχής, όσο και με το νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας.
Η γεωπολιτική θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αποτελούσε στο παρελθόν έναν ανασταλτικό παράγοντα, επιδρώντας στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση μας, σήμερα συμβάλλει εμφανώς στην αναβάθμιση και την ανάπτυξη, συνδέοντας τη περιοχή ζωτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις βαλκανικές χώρες και την Ασία καθώς επίσης και με τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Σκεπτόμενος τη σημερινή θεματολογία θεώρησα δεδομένο ότι για το κομμάτι του Τουρισμού θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε με εξειδικευμένα στελέχη αργότερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που ακολουθεί, και για το λόγο αυτό δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη μοναδικότητα των τοπίων της Περιφέρειας από το Νευροκόπι μέχρι το Ορμένιο και από την ορεινή Ροδόπη μέχρι τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης και την ανυπέρβλητη περιβαλλοντική και ιστορική αξία της περιοχής. Χαρακτηριστικά μόνο θα σας αναφέρω ότι τα αναγνωρισμένα και προστατευόμενα από διεθνείς συνθήκες οικοσυστήματα της Περιφέρειας περιλαμβάνουν το 16% της συνολικής της έκτασης, ενώ υπάρχουν ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι παγκόσμιας εμβέλειας.
Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ εν συντομία και στην οικονομική δυναμική της περιοχής. Δεν νομίζω βέβαια ότι έχει νόημα να γίνει από πλευράς μου αναφορά στις παραδοσιακά άριστες εμπορικο-οικονομικές σχέσεις, ανάμεσα στα δύο κράτη και τους επιχειρηματίες τους.
Χαρακτηριστικά μόνο θα σας πω ότι λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, στα βορειότερα σημεία του Έβρου, λειτουργούν εντατικότατα αυτή τη στιγμή διαλογητήρια από όπου άνω των 5000 τόνων σπαραγγιού θα έχουν ως εξαγωγικό προορισμό το επόμενο δίμηνο τη Γερμανία.
Σαφέστατα, υπάρχουν πεδία και τομείς στους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να την αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Σε λίγες ημέρες εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση «Θράκη 2011» η οποία αποτελεί πόλο έλξης επιχειρηματιών και επισκεπτών από την Ελλάδα και άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το επισημαίνω αυτό διότι Θα πρέπει κατά την άποψή μου να θεσμοθετήσουμε χρονικά και τοπικά «πρωτοβουλίες» επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές – πέρα από τις μεμονωμένες που δυνητικά αναπτύσσονται. Η παρουσία σήμερα των εκπροσώπων της νέας αιρετής Περιφερειακής αρχής επιβεβαιώνει την πρόθεση μας να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να καταστεί ένας αξιόπιστος και δυναμικός εταίρος. Η περίοδος άλλωστε που ζούμε επιτάσσει μόνο συνεργασίες ουσίας, κοινές στρατηγικές και φυσικά επιδίωξη συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.
Η μοναδικότητα της θέσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνορεύει βόρεια με την Βουλγαρία και ανατολικά με την Τουρκία αναδεικνύει από μόνη της το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, καθώς η περιοχή αποτελεί ουσιαστικά τη γέφυρα επικοινωνίας και τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Ε.Ε. και βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από τις μεγάλες πρωτεύουσες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.
Αποτελεί όμως και πύλη της Ασίας προς την Ε.Ε. και προς τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την υπόλοιπη Ε.Ε., στην απόληξη του οδικού άξονα της «Εγνατίας οδού», που ολοκληρώθηκε προ ολίγων ετών και αποτελεί το σημαντικότερο έργο οδοποιίας στην Ελλάδα, συνδέοντας και τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τους Κήπους έως την Ηγουμενίτσα. Εκτός από τη διαπεριφερειακή της σημασία όμως, η «Εγνατία οδός» αποτελεί λειτουργικό μέρος του ευρύτερου Διευρωπαϊκού δικτύου. Αυτή σε συνδυασμό με τη σημαντικότατη βελτίωση του λοιπού εθνικού οδικού δικτύου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της μεταφορικής δυνατότητας των πρωτογενών και δευτερογενών προϊόντων από και προς τα διευρωπαϊκά δίκτυα καθώς επίσης και προς τους τερματικούς μεταφορικούς κόμβους, μειώνοντας το κόστος της μεταφοράς και συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια των απομακρυσμένων περιοχών. Η Περιφέρεια διαθέτει επίσης δύο συνοριακές διόδους με την Τουρκία και πέντε με τη Βουλγαρία. Αναφέρομαι σε πέντε πλέον διότι θεωρώ δεδομένη τη διάνοιξη του κάθετου οδικού άξονα Κομοτηνής – Κίρτζαλι μέσα στο καλοκαίρι.
Ως μέρος της σημαντικής υποδομής της περιοχής θα πρέπει ακόμη να αναφερθούν τα δύο μεγάλα λιμάνια - αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και τα έξι μικρότερα (Πόρτο - Λάγους, Κεραμωτής, Ελευθερών, Λιμενάρια, Λιμένας, Καμαριώτισα), αλλά και τα 10 αλιευτικά καταφύγια.
Τα αναβαθμισμένα εμπορικά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 13 σημαντικότερων λιμένων της χώρας, όσον αφορά τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Υπάρχουν όμως και δύο πολιτικά αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις στην Περιφέρεια: Ο αερολιμένας «Mέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και ο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη που πρόσφατα αναβαθμίστηκαν σημαντικά μέσα από έργα δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η ενεργειακή αυτονομία της περιοχής με τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και την παρουσία του αγωγού φυσικού αερίου. Το αναπτυξιακό μας όμως προφίλ των τελευταίων δεκαετιών συμπληρώνει η σημαντικότατη παρουσία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή. Με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο της Θράκης (A.E.I), και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Καβάλα και τη Δράμα που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού, καθώς και στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, είναι αλήθεια ότι το άνοιγμα των συνόρων μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε., έδωσε στη περιφέρειά μας το ρόλο της πύλης εισόδου στη βαλκανική ενδοχώρα και τη Μαύρη θάλασσα. Ωστόσο, ως συνοριακή περιφέρεια δεν σας κρύβω ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο οι πολίτες που μας τοποθέτησαν στο τιμόνι της Περιφέρειας τη 1η Γενάρη, αναμένουν από εμάς εν μέσω των δύσκολων δημοσιονομικών συγκυριών να εξαντλήσουμε όλες μας τις προσπάθειες, και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους όποιους διαθέσιμους πόρους, για να φέρουμε μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα ανάπτυξης και ευημερίας.
Είμαι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε και να επεξεργαστείτε με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασίας. Άλλωστε, προσωπικά είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μέσα από την οποιαδήποτε κρίση μπορούν να προκύψουν και ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Tο «επιχειρείν» περισσότερο από ποτέ στη χώρα μας συνδέεται σήμερα με τη διέξοδο από τη δημοσιονομική δυστοκία και την αντιστροφή σε θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Κατά γενική ομολογία, η επιχειρηματικότητα και η επένδυση δεν συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες αλλά έχουν βαθύτερες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, προσφέροντας θέσεις εργασίας, κοινωνικό έργο, βιωσιμότητα, δυναμική και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτή η στρατηγική αποτελεί σήμερα τη βάση του σχεδιασμού και των πολιτικών επιλογών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη συνεργασιών.
Κυρίες και Κύριοι,
Με τις λίγες αυτές σκέψεις, σας καλωσορίζω για μία ακόμα φορά στην περιοχή μας και σας εύχομαι καλή και ευχάριστη διαμονή και είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες της σημερινής συνάντησης θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία προς όφελος της περιοχής και των πολιτών που εκπροσωπούμε και θα τεθούν οι βάσεις για μια εποικοδομητική και σταθερή συνεργασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία των Γερμανών βουλευτών θα συναντήσει τον Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και εκπροσώπους της Frontex για μια ανταλλαγή απόψεων, πριν επισκεφτεί καταυλισμό μεταναστών στο Φυλάκιο. Η αντιπροσωπεία θα τελειώσει το ταξίδι της με μια επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση με την διεύθυνση του νοσοκομείου και τους φοιτητές της ιατρικής.
.