Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Στον Παπούλια τα συμπεράσματα της Βουλής για την πυρηνική ενέργεια


O σταθμός του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία αλλά και οι εξαγγελίες Ερντογάν για την Τουρκία ανησυχούν την Αθήνα

ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...


Εχθρός της πυρηνικής ενέργειας δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος την Τετάρτη τους προέδρους των ειδικών μόνιμων επιτροπών Έρευνας, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Βουλής, οι οποίοι του παρέδωσαν το κείμενο συμπερασμάτων για την πυρηνική ενέργεια.

Τόσο ο κ. Παπούλιας όσο και οι πρόεδροι των επιτροπών, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος και Κώστας Καρτάλης, εξέφρασαν την αγωνία τους για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να συμφωνήσει στον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία διατυπώθηκε τόσο για την ύπαρξη πυρηνικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή (Βουλγαρία, Ρουμανία Σλοβενία) όσο και για τον σχεδιασμό δύο σταθμών στην Τουρκία, και μάλιστα σε σεισμογόνους περιοχές.

Ειδικά για την Τουρκία, ο κ. Καρτάλης επισήμανε την απροθυμία της χώρας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πυρηνικά απόβλητα, σχετικά με τον έλεγχο των προδιαγραφών στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι οι Επιτροπές θεωρούν αναγκαία την εξέταση των Κεφαλαίων 15 και 27 της ενταξιακής διαδικασίας, τα οποία αφορούν το Περιβάλλον και την Ενέργεια.

.