Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τον Κεμάλ Ντερβίς προτείνει επίσημα η Τουρκία ως επικεφαλής του ΔΝΤ

Τον άνθρωπο που επέβλεψε το οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας σκοπεύει να προτείνει η γειτονική χώρα για την διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την προοπτική ανάδειξης του Κεμάλ Ντερβίς στη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ, την ώρα που φουντώνουν οι συζητήσεις για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν και το εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η παράδοση που επιτάσσει ότι Ευρωπαίος κρατά τα ηνία του ΔΝΤ.

«Ήρθε ο καιρός για την αλλαγή. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σήμερα μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας και πρέπει να προωθηθεί η εκπροσώπησή τους στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα» δήλωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Θα ήταν πολύ καλό και φυσικό επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλάβει Τούρκος» δήλωσε, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο Κεμάλ Ντερβίς επεξεργάστηκε ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μαζί με το ΔΝΤ ένα επιτυχές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που οδήγησε την τουρκική οικονομία σε πραγματική αναγέννηση.

Το σημερινό κυβερνητικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), που αναδείχθηκε στην κυβέρνηση μετά την κρίση του 2001, συνέχισε την εφαρμογή του προγράμματος, που είχε σχεδιάσει ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος προέρχεται ωστόσο από τις τάξεις της σημερινής αντιπολίτευσης.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες να παραδώσει τα ηνία. Ο Αμερικανός υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι Στρος-Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει και είναι σημαντικό για το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να τοποθετήσει επισήμως κάποιον, για μία μεταβατική περίοδο, ώστε να λειτουργήσει ως γενικός διευθυντής.

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πολύ σημαντική, καθώς η χώρα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν τόσο την διοίκηση όσο και την πολιτική του διεθνούς οργανισμού.

Το ζήτημα της διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν στο ΔΝΤ θα πρέπει «να διευθετηθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες» δήλωσε επίσης στη Γαλλία ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ εκτίμησε την ίδια στιγμή ότι το σκάνδαλο που πλήττει τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δεν θα προκαλέσει «ζημιά» στο θεσμό.

Ο ίδιος αρνήθηκε να πει εάν, κατά τη γνώμη του, ο Στρος-Καν, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις ΗΠΑ για σεξουαλικό έγκλημα, πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «δεν έχει άποψη» για το θέμα αυτό.

Εν τω μεταξύ, η Νότιος Αφρική εξέφρασε την Τετάρτη την επιθυμία ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από μια αναπτυσσόμενη χώρα ώστε να αντανακλά καλύτερα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.

«Η Νότιος Αφρική εύχεται ένας υποψήφιος από μια αναπτυσσόμενη χώρα να μπορέσει να έχει την ευκαιρία να γίνει γενικός διευθυντής του ΔΝΤ» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Πρέιβιν Γκόρνταν σε ανακοίνωσή του.

«Ο υποψήφιος αυτός θα έφερνε μια νέα προοπτική που θα εξασφάλιζε ότι τα συμφέροντα όλων των χωρών, ανεπτυγμένων όπως και αναπτυσσόμενων, αντανακλώνται πλήρως στις επιχειρήσεις και τις πολιτικές του ΔΝΤ» προσθέτει.

Το όνομα ενός Νοτιοαφρικανού, του πρώην υπουργού Οικονομικών Τρέβορ Μάνιουελ, έχει αναφερθεί μερικές φορές για τη διαδοχή του Στρος-Καν.
 
Στα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή του Στρος-Καν είναι ο Βρετανός, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, και ο Τούρκος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς.
 
.