Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Έχουν σε σχέδιο τον φράχτη, αλλά δεν έχουν που να πάνε τους μετανάστες!


Όταν ο Παπουτσής ρώτησε την ΕΛ.ΑΣ. σε πόσο χρόνο μπορούν να «καθαρίσουν» το κέντρο της Αθήνας, η απάντηση ήταν: «από 6 ώρες έως τις 3 μέρες. Αλλά που θα τους πάμε;».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ
ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το κέντρο της Αθήνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, προβλέπεται και η μετακίνηση καταυλισμών Ρομά, κυρίως αλλοδαπών, από τις περιοχές του Βοτανικού και του Ασπρόπυργου.

Επίσης, προτείνεται ο εθελοντικός επαναπατρισμός παράνομων μεταναστών, με ένα ελκυστικό πακέτο προσφοράς» που δίνει και συγκεκριμένα κίνητρα όπως: απέλαση χωρίς κράτηση, πληρωμένο εισιτήριο, μη καταβολή προστίμου για τα αεροδρόμια και να μη μπαίνουν οι παράνομοι μετανάστες που απελαύνονται στη λίστα των ανεπιθύμητων πρόσωπων.

Παράλληλα, συζητείται στην ειδική επιτροπή να τους δίνεται ένα μικρό χρηματικό ποσό, σαν οδοιπορικά, ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν στους τόπους καταγωγής τους, παραδείγματος χάρη, αν ένας Αφγανός επαναπατριστεί, να μπορεί να ταξιδεύσει από την Καμπούλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Οι λεπτομέρειες απομένουν για την κατασκευή του φτάχτη στον Έβρο. Το υπουργείο, πάντως, έχει πανέτοιμα τα σχέδια

Αυτό που δεν έχει λυθεί ακόμη και είναι το σημαντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου είναι το πού θα πηγαίνουν οι παράνομοι μετανάστες που προσάγονται μιας και όλα τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. είναι υπερπλήρη. Αυτό άλλωστε το ερώτημα, το «που θα τους πάμε» δηλαδή, έθεσαν και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας στον Χρήστο Παπουτσή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτιαχτούν πέντε κέντρα υποδοχής και κράτησης αλλοδαπών. Ήδη, έχουν βρεθεί οι περιοχές αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Ο Χρήστος Παπουτσής ήδη προανήγγειλε προσπάθεια διάλογου με τους τοπικούς παράγοντες.

Στο μεταξύ, παρουσία εισαγγελέα, θα γίνονται και «εκκαθαρίσεις» παλιών κτιρίων, όπου είτε έχουν καταλύσει παράνομοι μετανάστες ή τοξικομανείς.

Όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και η κοστολόγηση, παραμένουν όμως κάποιες νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, κάποια προεδρικά διατάγματα και μια τυπική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τέλος, δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα των πλωτών κέντρων υποδοχής μεταναστών, αλλά το κόστος μεταφοράς τους είναι μεγάλο.
 
 
Πηγή:  http://www.newsit.gr/