Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Οι δηλώσεις του Πεταλωτή αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο

ΠΟΙΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ;

ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ...


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο:

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα για την συνεχιζόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και την πορεία προετοιμασίας του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου ενόψει της οριστικοποίησής του και κατάθεσης στη Βουλή.

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις και να επιταχυνθεί η πορεία που έχουμε χαράξει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση: οι πολιτικές για τη μείωση των ελλειμμάτων και τον έλεγχο του δημοσίου χρέους, και οι μεγάλες αλλαγές στις δομές του κράτους και της οικονομίας που φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη. Αυτή είναι η προσπάθεια για την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και την διάσωση της οικονομίας και της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια για να μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά μας ένα μέλλον με προοπτική.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

· Την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δις Ευρώ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συγκεκριμένες αυτές παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

· Την υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δις Ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015 ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015 δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν αυτό το στόχο θα είναι πλήρως κοστολογημένες, θα αποτελέσουν μέρος του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

· Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δις ως το 2015 που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ.

Ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι : ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, , Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα το ΥΣ ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

· Τη συμπλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου με σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη αλλά και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και οι πολιτικές που το συμπληρώνουν αποτελούν μέρος του «οδικού χάρτη» για την έξοδο από την κρίση και τη ριζική αλλαγή της χώρας.

Είναι συνεπώς αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη και κ οινωνική συμφωνία γύρω από τους στόχους που θέτει αλλά και τους τρόπους για να τους πετύχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη καλέσει αύριο Τρίτη τους αρχηγούς των κομμάτων για την έναρξη μίας διαδικασίας σύγκλισης απόψεων που θα αποτυπωθεί στα νομοθετικά κείμενα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή αλλά και στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της χώρας μας.

.