Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τι γράφει το "Έθνος" για το ταξίδι της Εμινέ Ερντογάν στην Θράκη;

Η σύζυγος του πρωθυπουργού της Τουρκίας συμμετείχε σε εκδήλωση ανάγνωσης του Κορανίου στο τέμενος Κικιδίου και στην τελετή περιτομής δύο εγγονών του Σαδίκ, ενώ είχε σειρά επαφών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Θρησκευτικούς και πολιτικούς συμβολισμούς είχε η «ιδιωτική» επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στη Ροδόπη η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν, συνοδευόμενη από τον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς και το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, που κατάγεται από τα Αριανά.

Η Εμινέ Ερντογάν με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ι. Σαφίρ. Δεξιά διακρίνεται ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Ε. Μπαγίς, ενώ αριστερά είναι ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χ. Γκογκούς

Η πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την κ. Εμινέ Ερντογάν, συμμετείχε στην εκδήλωση ανάγνωσης του Κορανίου στο τέμενος Κικιδίου και παραβρέθηκε επίσης στην τελετή περιτομής των δύο εγγονών του αποθανόντος εδώ και χρόνια βουλευτή της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, που έγινε στο χωριό Φιλύρα.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε η Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας με επικεφαλής τους δύο βουλευτές της μειονότητας του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους δύο ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, ενώ η Ε. Ερντογάν το απόγευμα είχε συνάντηση με γυναίκες της μειονότητας, αλλά και άλλον κόσμο στα γραφεία-εντευκτήριο της αυτοαποκαλούμενης Ενωσης της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

Η χθεσινή επίσκεψη έχει τη δική της σημασία, αφού ερμηνεύεται ως εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων εν όψει των βουλευτικών εκλογών που γίνονται στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου, και ταυτόχρονα υπηρετεί και τις επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όπως τις έχει διατυπώσει ο κ. Νταβούτογλου στο πλαίσιο της θεωρίας του περί ανάδειξης των κοινών στοιχείων της υποτιθέμενης οθωμανικής κληρονομιάς.

Η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού και η τουρκική αντιπροσωπεία έφτασαν με ιδιωτική πτήση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και από εκεί οδικώς στην Κομοτηνή, όπου πήγαν κατευθείαν στο τέμενος του Κικιδίου.

Εκεί τους περίμεναν πάνω από 1.000 μουσουλμάνοι και παρακολούθησαν τον 6ο διαγωνισμό ανάγνωσης του Κορανίου, που διοργάνωσε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ. Παρόντες εκτός από τους προαναφερόμενους παράγοντες από την Τουρκία ήταν και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκογκούς.

Η κ. Ερντογάν σε μια σύντομη ομιλία της προέτρεψε τα μέλη της μειονότητας να είναι ενωμένα και αδελφωμένα, είπε ότι «έχουν πάντα τη Δυτική Θράκη στο μυαλό τους», ενώ για τον σκοπό της επίσκεψής της ανέφερε ότι απέβλεπε μόνο στο να τιμήσει την παράδοση. Αναφέρθηκε ακόμη στη φιλική, όπως είπε, σχέση που έχει με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, κ. Αντα Παπανδρέου. Επίσης, η τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, ενώ αναχώρησε το βράδυ επιστρέφοντας στην Τουρκία μέσω του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Η κ. Ερντογάν σε μια σύντομη ομιλία της προέτρεψε τα μέλη της μειονότητας να είναι ενωμένα και αδελφωμένα, είπε ότι «έχουν πάντα τη Δυτική Θράκη στο μυαλό τους», ενώ για τον σκοπό της επίσκεψής της ανέφερε ότι απέβλεπε μόνο στο να τιμήσει την παράδοση. Αναφέρθηκε ακόμη στη φιλική, όπως είπε, σχέση που έχει με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, κ. Αντα Παπανδρέου.

Επίσης, η τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, ενώ αναχώρησε το βράδυ επιστρέφοντας στην Τουρκία μέσω του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/