Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

"Ραντεβού" με τους μαθητές οι θησαυροί της Θράκης

Αρχαίοι θησαυροί, άμαξες, προτομές, ψηφιδωτά, αγγεία και ειδώλια «ξεχύθηκαν» το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, μέσα από την παρουσίαση του επίτιμου εφόρου  αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αρχαίοι θησαυροί, άμαξες, προτομές, ψηφιδωτά, αγγεία και ειδώλια «ξεχύθηκαν» σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου Αλεξανδρούπολης.Τα ευρήματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο νομό Έβρου και το νησί της Σαμοθράκης παρουσίασε στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βιζβύζη» ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος.

Ο σημαντικός επιστήμονας που έχει διενεργήσει ανασκαφές σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης , ταξίδεψε τους μαθητές μέσω της εικόνας στα σημεία των ανασκαφών στο νομό Έβρου και το νησί της Σαμοθράκης και έδωσε επεξηγήσεις για τα σημαντικά ευρήματα.

Σήμερα προΐσταται της επιστημονικής επιτροπής του έργου «Έρευνα , προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης Νομού Έβρου». Έτσι, μίλησε στα παιδιά και για το σχέδιο κατασκευής αρχαιολογικού μουσείου στο χώρο της ανασκαφής Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης , παρουσίασε τη μακέτα του μουσείου και ανέλυσε στα παιδιά τις προηγμένες τεχνικές σάρωσης που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία πιστών αντίγραφων των ευρημάτων.

Tη συνάντηση αυτή με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας οργάνωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και την παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του , οι καθηγητές , η αντιπεριφερειάρχης Νομού Έβρου κα. Γεωργία Νικολάου και η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων Β/μιας εκπαίδευσης Νομού Έβρου , κα. Φωτεινή Τοζακίδου.

Από την πλευρά των διοργανωτών , ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων , κ. Χαράλαμπος Τσαγγαλίδης δήλωσε «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Διαμαντή Τριαντάφυλλο που δέχτηκε άμεσα την πρόσκλησή μας για αυτή την παρουσίαση , η οποία εντάσσεται σε μία σειρά εκδηλώσεων και επισκέψεων ώστε τα παιδιά μας να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Σήμερα μας αποκαλύφθηκε ένας άλλος Έβρος , γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς, που, εκτός από τα παιδιά, πολλοί και από εμάς τους ενήλικες ,δε γνωρίζαμε. Θεωρούμε , λοιπόν, πολύ σημαντική αυτή τη γνώση για τα παιδιά μας , μια γνώση που θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή και θα μπορούν ως πολίτες να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού του τόπου μας αλλά και να στέκονται με σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι σε πολιτισμούς άλλων λαών.»


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/