Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Σε εγρήγορση οι βουλγαρικές αρχές για τον Λάντεν


Οι γείτονες φοβούνται πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


"Η μάχη εναντίον όλων των μορφών και δράσεων της τρομοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί με την ενωμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοκρατία της Βουλγαρίας και στο μέλλον θα εκπληρώνει με αποφασιστικότητα και συνέπεια τις δεσμεύσεις που της αντιστοιχούν στην κοινή αυτή προσπάθεια. Μαζί με τους συμμάχους μας θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε για τον κοινό σκοπό μας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν".

Αυτά επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας "επικράτηση της δικαιοσύνης" την πρόσφατη "εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

"Πρόκειται για δίκαιη πράξη και για απόδειξη της βούλησης των δημοκρατικών κρατών να υπερασπίζονται τις πανανθρώπινες αξίες εναντίον των δυνάμεων του εξτρεμισμού, της βίας και της τρομοκρατίας, που βασίζονται στην εκμετάλλευση λανθασμένων ερμηνειών της θρησκείας", αναφέρεται επίσης στην επιστολή του προέδρου της Βουλγαρίας προς τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο σημερινός βουλγαρικός Τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

"Η διεθνής κοινότητα κέρδισε σημαντική μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και ο κόσμος θα αντιμετωπίζει και στο μέλλον νέες προκλήσεις, αφού δεν υπάρχει χώρα που να θεωρείται απόλυτα ασφαλής απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά και στο διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ, σε ομιλία του σε διεθνή διάσκεψη για θέματα ασφάλειας, στη Σόφια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής ενδεχομένων τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Έκκληση προς τους Βούλγαρους πολίτες για μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά ενδεχόμενες ενδείξεις διοργάνωσης τρομοκρατικών ενεργειών απηύθυνε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Άνιου Άγγελοφ.


.


Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει σχετικά ομαλή και δεν υπάρχουν άμεσες απειλές για την ασφάλεια των 600 Βούλγαρων στρατιωτικών, οι οποίοι παίρνουν μέρος στην πολυεθνική επιχείρηση στη χώρα, δια της οποίας η Βουλγαρία, μαζί με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας μακριά από τα σύνορα της Ευρώπης, όπως είπε.



Σε επιφυλακή έχουν τεθεί, εξάλλου, και οι διπλωματικές αποστολές της Βουλγαρίας στο εξωτερικό.



"Τα μέτρα δεν διαφέρουν από τη συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οι αρχές θα συνεχίζουν να παίρνουν όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας των Βούλγαρων πολιτών τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της χώρας", δήλωσε, σήμερα, στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ.



"Οι κοινωνίες μας, οι υπηρεσίες ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δημοκρατικών χωρών είναι πολύ ισχυρότερες και καλύτερα οργανωμένες από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Και παρά τις τρομοκρατικές απόπειρες, που σημειώνονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, σε τελική ανάλυση, εμείς θα κερδίσουμε τη μάχη και εκείνοι θα χάσουν", πρόσθεσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ στην εμφάνιση του στην πρωινή εκπομπή του καναλιού ΒΝΤ.