Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Aπό την πρωθυπουργία στην προεδρία μεταπηδά ο Μπορίσοφ;

Πιθανή η υποψηφιότητά του στο ύπατο άξίωμα της Βουλγαρίας

Αντιδράει η αντιπολίτευση της χώρας

                ΤΙ ΛΕΕΙ;


Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβετάν Τσβετάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η υποψηφιότητα του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, είναι μία εκ των τριών που εξετάζει το κυβερνών κόμμα GERB, για την προεδρία της χώρας. Το ενδεχόμενο προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η δήλωση του Τσβετάν Τσβετάνοφ ότι η υποψηφιότητα του Μπόικο Μπορίσοφ είναι ανάμεσα στις τρεις, που εξετάζονται στο επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αναλυτές στη Βουλγαρία ως "βολιδοσκόπηση" του πολιτικού κλίματος, με την οποία ουσιαστικά αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τις εκτιμήσεις αυτές ενισχύει το γεγονός ότι ο Τσβετάνοφ θεωρείται το κυβερνητικό στέλεχος, που βρίσκεται πιο κοντά στον πρωθυπουργό, ο οποίος του ανέθεσε και την ευθύνη της διαχείρισης του επιτελείου του GERB για τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία το ερχόμενο φθινόπωρο, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο.

Όπως ανήγγειλε σήμερα ο Τσβετάνοφ, ο οποίος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, η υποψηφιότητα του Μπορίσοφ είναι ανάμεσα στις τρεις, που έχουν υποβληθεί και μελετώνται στο εκλογικό επιτελείο του GERB. Tο θέμα της προεδρίας της κυβέρνησης θα εξεταστεί, ενδεχομένως, μετά την έγκριση της υποψηφιότητας του Μπορίσοφ για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τον Τσβετάνοφ.

Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα και το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία.

Τυχόν υποψηφιότητα του πρωθυπουργού θα ερμηνευτεί ως "ευθυνοφοβία" και "φυγομαχία", αν ο Μπορίσοφ εγκαταλείψει την κυβέρνηση χωρίς να έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους Βούλγαρους πολίτες, εκτίμησε ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης, Σεργκέι Στανίσεφ.

"Από το GERB, μόνον ο κ. Μπορίσοφ απολαμβάνει τη συμπάθεια πολλών Βούλγαρων, παρόλο που η συμπάθεια εξασθενεί κάθε μέρα που περνάει", πρόσθεσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός στο παρελθόν, χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Μπορίσοφ "μοναδική ελπίδα του GERB να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές". Ο ίδιος επισήμανε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση εκλογής του Μπορίσοφ στην προεδρία, θα προκύψει πρόβλημα με το ποιος θα τον διαδεχθεί στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, προς το παρόν, δεν έχει πάρει δημόσια θέση επί του θέματος.


Πηγή:  http://www.enet.gr/