Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Καθηγητής του Δημοκριτείου πρόεδρος της επιτροπής για τα βαρέα

Από το Πανεπιστήμιο Θράκης ορίστηκε ο επικεφαλής της νέας ενδεκαμελούς επιτροπής που σύστησε το υπ. Εργασίας για την λίστα των βαρέων κα ανθυγιεινών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;


ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ η αντίστροφη µέτρηση για την αναµόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων. Η νέα 11µελής Επιτροπή που συστήθηκε από το υπουργείο Εργασίας µε τη συµµετοχή του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας συνέρχεται σήµερα πρώτη φορά προκειµένου να γνωµοδοτήσει έως τις 15 Ιουνίου για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης Θεόδωρος Κωνσταντινίδης. Εκπρόσωπος από την πλευρά της ΓΣΕΕ είναι ο Ανδρέας Κολλάς.

Την έναρξη των εργασιών, κατά την πρώτη συνεδρίαση, θα κηρύξει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης, Μετά το πόρισµα της Επιτροπής, µε κυβερνητική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η νέα λίστα περιλαµβάνοντας τουλάχιστον 200.000-250.000 λιγότερους εργαζοµένους σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου που ορίζει ότι δεν θα µπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι 30% σήµερα).

Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά).


Πηγή:  http://www.tanea.gr/