Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

40.000 χαλαζόπληκτα στρέμματα βαμβακιού και καπνού στην Θράκη


Ξεκίνησαν οι επιτόπιοι έλεγχοι σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ;

ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τις ζημιές που άφησε πίσω του ο άστατος καιρός και η ξαφνική χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες του νομούς Ροδόπης, κατέγραψε χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης. Περίπου 5.000 στρέμματα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, με βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, υπέστησαν καταστροφές από το χαλάζι, που έπληξε περιοχές του νομού μας κυρίως το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες. Σε χωράφια στην Ιτέα, το Μεσοχώρι και τους Υφάντες ξεκίνησαν χθες νωρίς το πρωί οι επιτόπιοι έλεγχοι του προϊστάμενου τμήματος εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Θανάση Πανάγου. Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης το υποκατάστημα ΕΛΓΑ στην γειτονική πόλη δέχτηκε τις πρώτες κλήσεις εκ μέρους γεωργών.

Στις αγροτικές εκτάσεις του δήμου Κομοτηνής οι ζημιές σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 2.500 – 3.000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβάκια και σιτηρά. Καταστροφές σε κάποιες αμπελοκαλλιέργειες κατεγράφησαν από τους πρώτους ελέγχους, αλλά είναι περιορισμένης έκτασης.

Ο απεσταλμένος του ΕΛΓΑ έκανε τις πρώτες αυτοψίες στην περιοχή και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο δήμο Αρριανών, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες του το χαλάζι είχε και εκεί καταστρέψει αγροτικά προϊόντα.

Οι πληροφορίες του επιβεβαιώθηκαν, αφού οι έλεγχοι διαπίστωσαν ζημιές σε εκτάσεις κοντά στους οικισμούς Δαρμένης, Πλαγιάς, Κύνηρων και Αρριανών. Σε 1.500 στρέμματα ανέρχονται οι καλλιέργησαν με καπνό που επλήγησαν από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, όπως και λίγα κριθάρια.


Ζημιές διαπίστωσε ο ΕΛΓΑ σε Eβρο και Ξάνθη

Από σφοδρή χαλαζόπτωση όμως δεν γλίτωσαν περιοχές των δύο γειτονικών νομών Ξάνθης και Έβρου. Στο βόρειο Έβρο το χαλάζι έπληξε 30.000 στρέμματα προκαλώντας μάλιστα πολύ σοβαρές ζημιές σε σιτηρά, ηλίανθο, βαμβάκι, αμπέλι και ελαιοκράμβη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές, ενώ εκτιμάται ότι επλήγησαν περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα.

Οι πληγείσες αγροτικές εκτάσεις εντοπίζονται σε περιοχές του πρώην δήμου Τριγώνου, στα δημοτικά διαμερίσματα Δικαίων και κυρίως στο Δίλοφο, σε Πτελέα και Ορμενίο.

Η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζουλη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα, Γιώργος Ούστογλου, που επισκέφτηκαν το Βόρειο Έβρο, μαζί με γεωπόνους του ΕΛΓΑ και της περιφερειακής ενότητας Έβρου, διαπίστωσαν το εύρος της καταστροφής και συμφώνησαν ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγγελίες των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει  η διαδικασία της σχετικής καταγραφής από κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Σιτηρά, βαμβάκι ακόμα και ακτινίδια έπληξε το χαλάζι που έπεσε σε 2.500 στρέμματα στις περιοχές Τοπείρου και Αβδήρων του νομού Ξάνθης.

Οι δηλώσεις ζημίας για τους αγρότες του νομού Ροδόπης αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες 12 μέρες και στη συνέχεια να ξεκινούν οι εκτιμήσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων, όπου αυτές προβλέπονται.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/