Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ποια η τύχη των Ξυνίδη, Πεταλωτή και Ντόλιου στη νέα κυβέρνηση;

Οι πρώτες φήμες που κυκλοφορούν και οι εκτιμήσεις που γίνονται για την συμμετοχή των τριών θρακιωτών στο νέο Υπουργικό Σχήμα

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Από το πρωί θα αρχίσει η διαδικασία των τηλεφωνημάτων για τον ανασχηματισμό και έτσι η αγωνία έχει φτάσει στο κόκκινο τόσο για τους υπό ανασχηματισμό Υπουργούς όσο και για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να εισέλθουν στο σχήμα.

Όπως είναι γνωστό, στην παρούσα κυβέρνηση η Θράκη διαθέτει τρεις εκπορσώπους και η ΑΜ-Θ πέντε, έναν από κάθε νομό. Η εκτίμηση όλων είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Οι περισότεροι εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, πιθανότατα με ολιγομελές και σφιχτό σχήμα που θα έχει αρκετούς τεχνοκράτες αλλά και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα σε αυτήν.

Από τους τρεις θρακιώτες, αυτός που δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες διατήρησης είναι ο Γιώργος Πεταλωτής. Ο βουλευτής Ροδόπης κρίνεται επιτυχημένος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος - χαμηλών τόνων αλλά  ουδείς ξέρει αν θα παραμείνει στη θέση αυτή. Επειδή όμως η καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ηλεκτρική, δεν αποκλείεται ακόμα και αν θελήσει να τον αντικαταστήσει, να μην βρει κάποιον για να την δεχτεί. Πάντως, εκτιμάται ότι σε περίπτωση αλλαγής του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Γ. Πεταλωτής θα παραμείνει στν κυβέρνηση, πιθανότατα αναβαθμιζόμενος σε Υπουργό (το πιθανότερο Δημοσίας Τάξεως ή Δικαιοσύνης).

Σκούρα θεωρούνται τα πράγματα για τον Σωκράτη Ξυνίδη. Ο βουλευτής Ξάνθης παρά την αμέριστη στήριξη που είχε από το Μαξίμου τόσο ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα όσο και ως υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης τώρα, εφόσον πάμε σε ριζικό ανασχηματισμό, δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός σχήματος (στη λογική που θέλει τα στελέχη της "αυλής" του Παπανδρέου που βρέθηκαν σχεδόν ουρανοκατέβατα σε υπουργεία νε φεύγουν). Όσο για τον Γιώργο Ντόλιο, που πριν τρεις μήνες   μήνες βρέθηκε στα πρόθυρα της αποπομπής, τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Ως έμπειρος στα αυτοδιοικητικά κρίνεται σημαντικό το έργο του, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την παραμονή ή όχι του προϊσταμένου του υπουργού Γιάνβνη Ραγκούση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αλχημείες με πιθανή "υπουργοποίηση" μειονοτικού βουλευτή σε τέτοιες περιστάσεις δεν μπορούν να γίνουν. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ποντάρουν σε μια έκπληξη με άρωμα γυναίκας από τον Έβρο σε κάποιο υφυπουργείο, αν και εφόσον αποχωρήσει ο Ντόλιος

Κοντός ψαλμός αλληλούια...

.