Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Αύριο ο ανασχηματισμός. Οι τελευταίες πληροροφορίες για τους Θρακιώτες

Θα τον ανακοινώσει ο Γ. Πεταλωτής στο press room, δείγμα ότι μάλλον παραμένει στην κυβέρνηση

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΤΟΛΙΟ ΚΑΙ ΞΥΝΙΔΗ; ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ;



Όπως ανακοίνωσαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετατίθεται τελικά για τις 9.00 το πρωί της Παρασκευής η ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τον οποίο έχει προαναγγείλει μέσα από το δραματικό διάγγελμα της Τετάρτης ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ανακοίνωση θα γίνει στο press room από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, ενώ τέσσερις ώρες μετά, στη μία το μεσημέρι, θα γίνει η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο. Το γεγονός ότι θα κάνει την ανακοίνωση ο Γ. Πεταλωτής αποτελεί ένδειξη ότι μάλλον ο Κομοτηναίος παραμένει στην ίδια θέση, αν και το "Βήμα" μεταδίδει ότι ίσως αντικατασταθεί από τον Παύλο Γερουλάνο.


Αν και αρχικά διαρρέονταν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του νέου σχήματος αμέσως μετά το τέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αργά το βράδυ δηλαδή, τελικά γνωστοποιήθηκε ότι αυτό θα γίνει με περίπου 24ωρη καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Ως επίσημος λόγος αναφέρονταν ότι ο Γ. Παπανδρέου θέλει να μελετήσει τις παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προτού καταλήξει στις αποφάσεις του.

Το μείζον ζήτημα του ανασχηματισμού θεωρείται ασφαλώς το νέο οικονομικό επιτελείο, ζήτημα το οποίο παραμένει ακόμα ανοιχτό. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός σκέφτoνταν τον Λουκά Παπαδήμο, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά αυτός αρνήθηκε και έτσι προκρίνεται η άποψη ότι στην θέση αυτή πρέπει να πάει κοινοβουλευτικό στέλεχος. Ως όνομα ακούγεται τις τελευταίες ώρες αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Κάποιοι λένε ότι ο νυν υπουργός Άμυνας παίζει και για την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στην θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου που απομακρύνεται τελείως από αυτήν, έχοντας συνολική αρμοδιότητα ως προς την οικονομική πολιτική. Το σίγουρο είναι ότι στην συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου υπήρξε μεταξύ τους απόλυτη συμφωνία για την μελλοντική αξιοποίηση του δεύτερου.

Στην κυβέρνηση παραμένουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το πιθανότερο διατηρώντας τα ίδια πόστα. Η πρώτη ζήτησε να παραμείνει στο Παιδείας, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης μάλλον θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στα οικονομικά παραμένοντας στο Ανάπτυξης, στο οποίο όμως θα προστεθεί και ο τομέας της Ενέργειας από το Περιβάλλοντος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραμένει στο υπουργείο Υγείας, το οποίο μάλιστα θα γίνει υπερυπουργείο και θα ενσωματώσει τους τομείς τόσο της Κοινωνικής Ασφάλισης από το Εργασίας με αναπληρωτή υπουργό τον Γ. Κουτρουμάνη όσο και το Αθλητισμού από το Πολιτισμού. Όσο για τον μέχρι σήμερα τσάρο της Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό του Φίλιππο Σαχινίδη, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαχινίδης ενδέχεται να παραμείνει στο Οικονομικών, ως γνώστης του Μεσοπρόθεσμου. Ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μετακινηθεί από το υπ. Οικονομικών, πιθανότατα προς το υπουργείο Άμυνας ή στο Εξωτερικών.

Μοιραία, ακούγεται ότι εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος θα μείνει ο νυν ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας αλλά και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Ο Παύλος Γερουλάνος φεύγει από το υπουργείο Πολιτισμού, ίσως και από την κυβέρνηση, όμως ακούγεται ότι θα καταλάβει γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου με αρμοδιότητες σε θέματα Επικοινωνίας (πιθανότατα ως υπουργός Επικρατείας, ίσως όμως και χωρίς χαρτοφυλάκιο). Κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι και ο νεός κυβερνητικός εκπρόσωπος στην θέση του Γ. Πεταλωτή, αλλά το σενάριο αποδυναμώνεται από την γνωστοποίηση ότι την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης θα κάνει ο βουλευτής Ροδόπης.  Ένα εκτός πολιτικής όνομα που ακούστηκε νωρίτερα είναι αυτό του επίτιμου εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά για το ίδιο υπουργείο φαβορί πλέον φέρεται ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Για την κα. Λούκα Κατσέλη ακούγεται ότι της έχει προταθεί η μετακίνηση είτε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά το τελευταίο προτείνεται και στον Κώστα Σκανδαλίδη. Θρίλερ επικρατεί σε σχέση με την ενδεχόμενη μετακίνηση του Γιάννη Ραγκούση από το Εσωτερικών. Αν φύγει, πιθανότατα να πάει στο Περιβάλλοντος, ενώ στην θέση του ίσως να μετακινηθεί είτε ο Χάρης Καστανίδης είτε ο Δημήτρης Ρέππας, αν και οι καραμπόλες μπορεί να τον διατηρήσουν και στο Υποδομών.

Το νέο σχήμα θα έχει μόλις 25 πρόσωπα, τα μισά σε σχέση με το προηγούμενο. Θα είναι δηλαδή μικρό, σφιχτό και ευέλικτο ή τουλάχιστον αυτός ο σχεδιασμός υπάρχει. Αναμένεται μεγάλη σφαγή υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών και στο πλαίσοο αυτό αναμένεται χα χάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ο Εβρίτης Γιώργος Ντόλιος και ο Ξανθιώτης Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ όλα δείχνουν ότι θα μείνουν εκτός οι περίφημοι τεχνοκράτες και ουσιαστικά θα πρόκειται για ανακάτεμα της τράπουλας.

.