Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Έκτακτο: ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής, αποφασίστηκε νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ ενώ αποφασίστηκε μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αποπληρωμής με παράλληλη είσοδο ιδιωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στα 109 δισ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Εξ αυτών, η καθαρή συμβολή του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται σε 37 δισ. ευρώ. Συνυπολογιζόμενου του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ (έως το 2014).

Για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα μεγάλης διάρκειας, η επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα καθως και η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων.

Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισαν πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χώρα. Υπογράμμισαν ακόμη πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι εθελοντική.

Ο κ. Τρισέ ερωτηθείς σχετικά δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να αποδώσουν στα ελληνικά ομόλογα το χαρακτηρισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» όμως διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο γίνεται με ασφαλή τρόπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ακόμη, αποφασίστηκε η επιμήκυνση στα 15 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, καθώς και η μείωση του επιτοκίου στο 3,5%. Μάλιστα, αυτή η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα μπορούσε να φτάσει και στα 30 χρόνια.

Επιπλέον, οι ηγέτες της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισαν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ μεταξύ άλλων σημείωσε πως η απόφαση για την επαναγορά ομολόγων από το EFSF στη δευτερογενή αγορά είναι ένα καλό στοιχείο ευελιξίας, αλλά όχι ένα βήμα προς την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.


Γ. Παπανδρέου: Eίμαστε περήφανος λαός

"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".


Πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/