Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Γιώργου Πεταλωτή με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έντονης και λεπτής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, σχετικά με θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ;


Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Jane Holl Lute.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έντονης και λεπτής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, σχετικά με θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και πιο συγκεκριμένα της θωράκισης και της ουσιαστικής προστασίας των ταξιδιωτικών πληροφοριών των Ευρωπαίων πολιτών προς τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των εντατικών σημερινών διαπραγματεύσεων, ο Γιώργος Πεταλωτής, εκφράζοντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ε.Ε. – Η.Π.Α, να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, ώστε και υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ασφάλεια και της ουσιαστικής περιχαράκωσης των ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών. Συμπλήρωσε δε, ότι ο χρόνος κράτησης των δεδομένων αυτών πρέπει να είναι ο απολύτως απαραίτητος για την εξυπηρέτηση των παραπάνω σκοπών και όχι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα είναι δύσκολο να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των δεδομένων αυτών και να αποφευχθεί η πρόσβαση σε αυτά από τρίτους.

Τέλος, ο Γιώργος Πεταλωτής, εξήρε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τον ουσιαστικό ρόλο των Η.Π.Α., στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση και ειδικά κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις αυτών των ημερών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

.