Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Παρατράπεζα αναστατώνει τη Θάσο αλλα και τους Θρακιώτες

Μεγάλου μεγέθους οικονομικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο νησί που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Θρακιωτών, με ανώτερα στελέχη τραπεζών αλλά και τριών γνωστών τουριστικών επιχειρηματιών 
     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μεγάλου μεγέθους οικονομικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο νησί της Θάσου, με πρωταγωνιστές ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη υποκαταστημάτων τριών μεγάλων τραπεζών αλλά και τριών γνωστών επιχειρηματιών του νησιού που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.

Ήδη, η κεντρική διοίκηση μιας εκ των τριών τραπεζών διενεργεί Ένορκη Διοικητή Εξέταση σε βάρος συγκεκριμένου υψηλόβαθμου υπαλλήλου προκειμένου να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι κατηγορίες περί εμπλοκής του σε τοκογλυφία και παράνομη προμήθεια από τα δάνεια που προσωπικά ο ίδιος μεσολαβούσε για να εκδοθούν. Παράλληλα, η τράπεζα μετέθεσε πριν λίγες εβδομάδες τον συγκεκριμένο υπάλληλο στο κατάστημα της Καβάλας.

Στο μεταξύ, οι φημολογίες και η επίσκεψη του ΣΔΟΕ στο νησί, υποχρέωσαν και τις δυο άλλες τράπεζες να προβούν σε ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει συσχέτιση των υποθέσεων που χειρίστηκε ο υπάλληλος της πρώτης τράπεζας με ανάλογες υποθέσεις που χειρίστηκαν οι υπάλληλοι των δυο άλλων τραπεζών.

Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος μεσολαβούσε για την έκδοση δανείου για λογαριασμό του πελάτη (ο οποίος δυσκολευόταν να λάβει δάνειο λόγω χαμηλών εισοδημάτων) και κρατούσε προμήθεια σχεδόν στο ύψος του δανείου. Συγκεκριμένα για ένα δάνειο της τάξης των 100.000 € που ζητούσε ο πελάτης ο υπάλληλος εκταμίευε δάνειο στο όνομα του πελάτη ύψους 200.000 € και τα 80.000 € τα ελάμβανε ως προμήθεια. Ωστόσο ο πελάτης υποχρεούνταν να εξοφλήσει στην τράπεζα κεφάλαιο και τόκους ύψους 200.000 €.

Σε άλλες περιπτώσεις τόσο ο ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος την πρώτη τράπεζα όσο και οι τραπεζικοί υπάλληλοι των άλλων δυο τραπεζών φέρεται να είχαν συνεργασία με τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού τους οποίους και συνέστηναν σε όσους πελάτες είχαν ανάγκη από μετρητά αλλά αδυνατούσαν να λάβουν δάνεια. Οι εν λόγω επιχειρηματίες δάνειζαν με υπέρογκο επιτόκιο και έδιναν προμήθεια στους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργούν και οι τρεις τράπεζες βρίσκονται όλες οι εκδόσεις δανείων και οι τραπεζικοί λογαριασμών όσον φέρονται να εμπλέκονται στη σπείρα της τοκογλυφίας. Επίσης, έλεγχοι γίνονται στα συμβόλαια αγοράς και μεταβίβασης ακινήτων αφού στην περίπτωση όσων αδυνατούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους τόκους στους τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες υπήρχε ρήτρα στο συμφωνητικό για μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας τους. Τέλος, το ΣΔΟΕ ελέγχει λεπτομερώς όλα τα οικονομικά στοιχεία των τριών μεγαλοεπιχειρηματιών.

.