Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ολα όσα έγιναν στην ιστορική επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ίμβρο

Πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για τον πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στ. Λαμπρινίδης: «Στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε»

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Την Ίμβρο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, επίσκεψη που πρώτη φορά πραγματοποιεί στην ιστορική ελληνική κοινότητα Έλληνας ΥΠΕΞ. Ο Στ. Λαμπρινίδης βρέθηκε στο νησί με την ευκαιρία των εκδηλώσεων των Ίμβριων προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και συντοπίτη τους, Βαρθολομαίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια πατριαρχίας.

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκαν με θερμά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος.
Απευθυνόμενος στους Ίμβριους, ο Στ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε».

Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχολίασε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα. Σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας, που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα. Έχει συμβάλει, όμως, και η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, την οποία η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια. Το μέλλον σας, ως Ίμβριων Τούρκων πολιτών, είναι στην Ευρώπη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας».

«Πετάξατε πάνω από το καταγάλανο Αιγαίο και μας ήλθατε στην ακριτική Ίμβρο, ως άγγελος ειρήνης - αυτής της ειρήνης που τόσο μας έλειψε τις τελευταίες δεκαετίες της ιστορίας του νησιού μας», είπε από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τον Στ. Λαμπρινίδη.

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε: «Και θα υπάρξει επιτυχία, διότι η επιθυμία για ειρήνη και δημιουργική συνεργασία και καλή γειτονία είναι κοινή, τη μοιράζονται και την εκφράζουν Τουρκία και Ελλάδα μαζί. Το Αιγαίο μπορεί και πρέπει να γίνει, όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα και με σταθερές σεβαστές εκατέρωθεν, θάλασσα που θα ενώνει τους δύο λαούς - και τα καράβια που θα διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου να μεταφέρουν όχι εργαλεία πολέμου και καταστροφής, αλλά μηνύματα αγάπης και ειρήνης».

.