Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Spiegel: Η Ελλάδα φτιάχνει τάφρο κατά των μεταναστών

Το γερμανικό περιοδικό ασχολείται και πάλι με τον (μη) φράχτην και την τάφρο στον Έβρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ«Η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει τάφρο κατά των μεταναστών» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του SPIEGEL-Online με υπότιτλο «Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν πέρσι από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη. Η κυβέρνηση προφανώς ενισχύει τώρα τα σύνορά της: Σύμφωνα με δημοσίευμα ξεκίνησε η κατασκευή τάφρου, η οποία θα έχει πλάτος 30 και βάθος 7 μέτρα».

Η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» και δημοσιεύει χάρτη με την έκταση της τάφρου κατά μήκος του Έβρου, πλάτους 30 και βάθους 7 μέτρων. «Το Βήμα» γράφει ότι η τάφρος θα έχει μήκος 120 χιλιομέτρων, ενώ άλλα ΜΜΕ λένε ότι το μήκος δεν θα ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα.

«Η τάφρος στον Έβρο είναι παράλογη», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Pro Asyl. «Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν το φόρο αίματος που πληρώνουν οι πρόσφυγες, όταν περνούν τα σύνορα». Η Ελλάδα εξοπλίζει εδώ και αρκετό καιρό τα σύνορά της: Ένας φράχτης από συρματόπλεγμα, ύψους 3 μέτρων με βάση από μπετόν και θερμικές κάμερες, έχει στόχο να ανακόψει το μεγάλο κύμα προσφύγων.

Σύμφωνα με «το Βήμα», τα πρώτα 14,5 χιλιόμετρα της νέας τάφρου έχουν ήδη κατασκευαστεί κοντά στην Ορεστιάδα, την ελληνική περιφερειακή μητρόπολη, η οποία πλήττεται περισσότερο από το κύμα των προσφύγων των προηγούμενων μηνών και ετών. Η αστυνομική διεύθυνση είναι αρμόδια για το νομό Έβρου και ως εκ τούτου και για τα σχεδόν 90 χιλιόμετρα από τα 210 συνολικά, που καθορίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν κολυμπώντας τον Έβρο και να φτάσουν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ΕΕ – αλλά χάνουν τη ζωή τους σ’ αυτή την προσπάθεια.

Οι συνθήκες, υπό τις οποίες πρέπει να ζήσουν μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, κρίθηκαν απάνθρωπες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο. Οι δικαστές στο Στρασβούργο επέκριναν τις συνθήκες σύλληψης και διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο ως «απάνθρωπες και εξευτελιστικές». Η Γερμανία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία σταμάτησαν έκτοτε την επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Pro Asyl επέκρινε αυστηρά εκ νέου προ ημερών την κοινωνική κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι: Συνεχίζουν να είναι αναγκασμένοι να ζουν κατά το πλείστον στους δρόμους, επειδή οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου δεν γίνονται δεκτές. «Η κατάσταση στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία αλλοδαπών στην Αθήνα είναι πιο καταστροφική από ποτέ», ανακοίνωσε η Pro Asyl.

Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών, πέρσι μόνο έφτασαν 128.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ο συνολικός τους αριθμός ήταν 512.000.

Την αρχική απόφαση κατασκευής ενός φράχτη, διαδέχτηκε η ανάγκη κατασκευής μίας τάφρου, προκειμένου να σταματήσει τη μαζική εισροή μεταναστών.


Πηγή:  http://www.newsbomb.gr/