Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» απαντούν στον Περιφερειάρχη

Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων απαντά η εταιρεία στην επιστολή Γιαννακίδη στον Πρωθυπουργό

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ


Στα πλαίσια της αντικειμενικής και αμφίπλευρης ενημέρωσης των φορέων και κατοίκων της περιοχής, η εταιρεία μας θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να απαντήσει στην πρόσφατη επιστολή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την τοποθέτηση του για την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του Έργου Χρυσού Περάματος. Δημοσιεύουμε την παρούσα Ανακοίνωση, διότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της εταιρείας μας για Ουσιαστικό και Ανοικτό Διάλογο, οι εκκλήσεις μας αυτές έχουν προσκρούσει σε Άρνηση Διαλόγου. Πριν αναφερθούμε στις επί μέρους απαντήσεις των λόγων που προβάλλονται στην επιστολή του κ. Περιφερειάρχη, είναι χρήσιμο να θέσουμε δημόσια τα εξής καίρια σημεία αναφορικά με την ταυτότητα του Έργου Χρυσού Περάματος:


1. Η Άμεση Επένδυση είναι της τάξεως των 150 εκατομμύριων ευρώ, από την οποία θα δημιουργηθούν 200 νέες Άμεσες θέσεις εργασίας, και περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Σε βάθος πενταετίας θα επενδυθούν από την εταιρεία μας ακόμη 190 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή της Θράκης , η οποία αποδεδειγμένα έχει σημαντικά μεταλλευτικά αποθέματα πολυτίμων μετάλλων και θα αποτελέσει το έναυσμα για μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη του Ορυκτού Πλούτου της περιοχής , τομέας στρατηγικής εν δυνάμει σημασίας για την Εθνική Οικονομία.

2. Η επένδυση μας θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια, χωρίς εξωτερικό δανεισμό και χωρίς να ζητείται οποιαδήποτε επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Η μητρική μας εταιρεία είναι η Eldorado Gold Corporation, στην οποία συμμετέχουν με σημαντικά μερίδια, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού περιλαμβανομένων της Fidelity, Black Rock, και άλλων, που θα αποτελέσουν τους προπομπούς νέων επενδύσεων στην χώρα μας, και όχι μόνο στον Ορυκτό Πλούτο.

3. Η επένδυση μας είναι απολύτως συμβατή με τις Περιβαλλοντικές Προδιαγραφές και Απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας. Σε πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Σουηδία-Φινλανδία-Ισπανία, λειτουργούν ήδη εδώ και χρόνια, μεταλλεία χρυσού με την ίδια μέθοδο κατεργασίας που προβλέπεται και στην δική μας επένδυση.

4. Η εταιρεία μας είναι ενεργό μέλος της Θρακικής κοινωνίας συμμετέχουσα σε σημαντικές πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής, η πλειοψηφία των οποίων θεωρούμε ότι διάκειται πλέον υπέρ της υλοποίησης του Έργου, όπως ανέδειξε πρόσφατη – στα τέλη Ιουλίου- σχετική δημοσκόπηση πού έγινε στην περιοχή.

Ειδικότερα,

• Τα έργα χρυσού ανά τον κόσμο αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της Βιώσιμης Ανάπτυξης των χωρών που έχουν την πρόνοια της φύσης να διαθέτουν αποθέματα πολυτίμων μετάλλων, των οποίων η ανάπτυξη όχι μόνο καθιστά την οικονομία των χωρών αυτών ισχυρή (όπως Σουηδία, Φιλανδία, Καναδάς, και Αυστραλία), αλλά τις προσδίδει σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα, κάτι το οποίο θα συμβεί και στην περιοχή της Θράκης.

• Η εταιρεία μας, εμφορούμενη πλήρως από τις Αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν και Δεσμεύεται να προχωρήσει σε σημαντικά Ανταποδοτικά Οικονομικά Οφέλη για την τοπική κοινωνία που θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν κατά την διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης με τους φορείς της περιοχής.

• Όπως η εμπειρία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών διδάσκει, και αποδείχτηκε περίτρανα με το ενημερωτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Φινλανδία, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής της Θράκης, η Ανάπτυξη της Μεταλλείας όχι μόνο είναι Συμβατή αλλά δημιουργεί και σημαντικότατες Συνέργειες συμβάλλοντας στην παράλληλη Ανάπτυξη της Τουριστικής βιομηχανίας και άλλων κλάδων της οικονομίας. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόσκληση της εταιρείας μας προς τον κ. Περιφερειάρχη και άλλους δημόσιους λειτουργούς της περιοχής που δεν συμμετείχαν στο ταξίδι της Φινλανδίας, να πραγματοποιηθεί νέα επίσκεψη προκειμένου «ιδίοις όμμασι» να διαπιστώσουν την Συμβατότητα και Συνέργεια των Μεταλλείων Χρυσού με τους λοιπούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, όπου μάλιστα η ανάπτυξη αυτή προωθείται και εποπτεύεται από τους ίδιους τους Εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Είναι τελείως πεπλανημένος ο λόγος περί δήθεν εξάντλησης των νερών της περιοχής από την λειτουργία του Μεταλλείου καθ όσον ο σχεδιασμός του Έργου Διασφαλίζει και Εγγυάται ότι δεν πρόκειται να αντληθεί ούτε να καταναλωθεί ένα κυβικό χρήσιμου νερού για άρδευση ή ύδρευση των αναγκών σε νερό των κατοίκων της περιοχής.

• Στην επιστολή του κ. Περιφερειάρχη αναφέρονται και πλείστοι όσοι άλλοι λόγοι εναντίωσης στο Έργο Χρυσού Περάματος οι οποίοι όμως αφορούν κλασσικούς περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, έχουν πλήρως αντιμετωπισθεί – εδώ και χρόνια- σε διεθνές επίπεδο, και περιλαμβάνονται και περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, η οποία και έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία. Είναι αυτονόητο ότι οι Όροι αυτοί έχουν αποτυπωθεί στις σχετικές Περιβαλλοντικές Μελέτες του Έργου που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από την εταιρεία μας.
Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. είναι θυγατρική εταιρεία 100% της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation, www.Eldoradogold.com, με έδρα το Βανκούβερ και εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Σύδνεϋ. Η κεφαλαιοποίηση της Eldorado Gold είναι πάνω από 10 δις δολάρια Η.Π.Α. με ίδια διαθέσιμα κεφάλαια περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια, και λειτουργεί επτά (7) μεταλλεία χρυσού , στην Τουρκία, Κίνα και Βραζιλία, με ετήσια παραγωγή 750.000 ουγγιές χρυσού.

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ A.E.

.