Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αγκαλιά με την οκτάδα του ευρωμπάσκετ η Εθνική Ομάδα

Νίκησε πριν λίγο την Σλοβενία 69-60 πραγματοποιώντας την πιο μεστή της εμφάνιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Πραγματοποιώντας ίσως την πιο μεστή της εμφάνισης στο φετινό Ευρωμπάσκετ, η Εθνική επικράτησε με 69-60 της Σλοβενίας και από το πρώτο παιχνίδι της δεύτερης φάσης των ομίλων κλειδώνει ουσιαστικά τη συμμετοχή της στην οκτάδα.


Εν αντιθέσει με το πως μας είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα στο τουρνουά οι παίκτες του Ηλία Ζούρου, αυτή τη φορά εμφανίστηκαν απολύτως ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους, ακόμα και όταν η μπάλα έκαιγε, φτάνοντας έτσι σε μια πολύ μεγάλη νίκη από πλευράς βαθμολογίας, αλλά και ψυχολογίας.

Μέχρι και το τρίτο δεκάλεπτο το παιχνίδι έμοιαζε να εξελίσσεται καρμπόν με εκείνο κόντρα σε Κροατία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά και πριν τελείωσε το πρώτο ημίχρονο είχε φτάσει να προηγείται ακόμα και με 15 πόντους (17-32 και 20-35 στο 16'). Παρόλα αυτά, η σκληρή άμυνα ζώνης του ειδικού στα χαμηλά σκορ προπονητή των Σλοβένων, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ανέτρεψε τα δεδομένα και επέτρεψε στους αντιπάλους μας να πάνε στην τέταρτη περίοδο όντας μπροστά στο σκορ.

Εκεί, όμως, που θα περίμενε κανείς οι διεθνείς μας να λυγίσουν υπό την πίεση του άγχους, όχι μόνο κατάφεραν και στάθηκαν στα πόδια τους, αλλά έδειξαν πως όσα τους λείπουν από εμπειρία, τους περισσεύουν στο ταλέντο.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Νίκος Ζήσης, ο Αντώνης Φώτσης και ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν εκείνοι που στα κρίσιμα πήραν στους ώμους τους την ομάδα. Δεν θα τα κατάφερναν πότε, πάντως, χωρίς τη βοήθεια του εκπληκτικού κάτω από τα καλάθια Δημήτρη Μαυροειδή και του ψυχωμένου Κώστα Παπανικολάου.

Ο τελευταίος με δυο διαδοχικά τρίποντα κράτησε την Εθνική στο παιχνίδι στις αρχές της τέταρτης περιόδου, όταν οι Σλοβένοι άρχισαν και έβρισκαν το καλό τους χέρι, ενώ ο πρώτος πήρε παλικαρίσια ριμπάουντ και έκοψε στα ίσια όσους πήγαν να τον αντιμετωπίσουν μέσα στη ρακέτα.

Βέβαια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν για δεύτερο συνεχόμενο ματς εντυπωσιακό στα σουτ πίσω από τα 6,75μ με 9 στις 17 προσπάθειες επιτυχημένες και ποσοστό ευστοχίας σχεδόν 53%. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Φώτσης με δυο τρίποντα έκανε αρχικά το 57-61 (στο -1,32'') και στη συνέχεια το 58-64 (στα -37''), για να έρθει ο Ζήσης με ένα ακόμα να βάλει οριστικό τέλος στις ελπίδες των Σλοβένων

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 25-37, 46-44, 60-69
Σλοβενία (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14(3), Όζμπολτ 3(1), Σμόντις 5(1), Ούντριχ, Μούριτς 1, Γκ. Ντράγκιτς 9, Γιαγκότνικ, Ζ. Ντράγκιτς 10, Μπέγκιτς 8, Λόρμπεκ 10(1)
Ελλάδα (Ηλίας Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8, Ζήσης 19(3), Βασιλειάδης 5(1), Καλάθης 7(1), Φώτσης 7(1), Παπανικολάου 6(2), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7(1), Κουφός 6, Καϊμακόγλου 2

.