Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζονται τα επεισόδια εθνοτικής βίας στη Ν. Βουλγαρία

Συμπλοκές, μάχες σώμα με σώμα, πολλοί τραυματισμοί

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Επεισόδια ξέσπασαν τα μεσάνυχτα σε συνοικισμό Ρομά στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Δύο Ρομά τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με διαδηλωτές και με μία ομάδα σκίνχεντς, μετέδωσε, σήμερα το πρωί, ο βουλγαρικός τηλεοπτικός σταθμός bTV.


Οι συγκρούσεις άρχισαν, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε δύο περαστικούς Ρομά και η αστυνομία αναγκάστηκε να αποκλείσει την περιοχή, σύμφωνα με το Sofia News Agency.

Άλλα επεισόδια δεν αναφέρθηκαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη στήριξης των κατοίκων του χωριού Κατούνιτσα, χθες, σε εννέα πόλεις της Βουλγαρίας- Σόφια, Βάρνα, Βέλικο Τίρνοβο, Ασένοβγκραντ, Μοντάνα, Πλέβεν, Φιλιππούπολη, Ρούσε και Σλίβεν.

Ο θάνατος του 19χρονου Άνγκελ Πέτροφ, ο οποίος στις 23 Σεπτεμβρίου παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορ



είο που οδηγούσαν συνεργάτες του αυτοαποκαλούμενου «Τσάρου των Αθίγγανων» Κίριλ Ράσκοφ, οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στο χωριό Κατούνιτσα.

Οι κάτοικοι κατηγόρησαν τον «Τσάρο Κίρο» για το θάνατο του νεαρού, αλλά και για τα θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια 16χρονου φίλου του θύματος στη διάρκεια των επεισοδίων.

Η ένταση κορυφώθηκε το Σάββατο, όταν οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας της Φιλιππούπολης έβαλαν φωτιά σε σπίτια του «Τσάρου Κίρο».

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, με αφορμή τα επεισόδια στο χωριό Κατούνιτσα, διοργανώθηκαν διαδηλώσεις και επεισόδια σε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας και συνελήφθησαν περίπου 300 άτομα.

Χθες το πρωί, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ο «Τσάρος Κίρο» για απειλή δολοφονίας, αλλά το βράδυ οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.

Χθες το βράδυ, η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ασένοβγκραντ, μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της πόλης. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και κάτοικοι του χωριού Κατούνιτσα, δήλωσαν ότι διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών θεσμών, του υπουργείου Εσωτερικών και της εισαγγελίας και όχι κατά των Ρομά και ότι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του νεαρού.

Στην πρωτεύουσα, Σόφια, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά από το Παλάτι Πολιτισμού και πορεία μέχρι το κτίριο του Κοινοβουλίου, με τους διαδηλωτές να κρατούν βουλγαρικές σημαίες και να τραγουδούν εθνικιστικά τραγούδια. Στην πορεία συμμετείχαν και ποδηλάτες, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής τάξης, που επέτρεψε σε ανθρώπους με πολλά χρήματα να αισθάνονται ανέγγιχτοι από το νόμο. Ανήγγειλαν δε ότι μεγάλη διαδήλωση προγραμματίζεται για το Σάββατο.

Στη Βάρνα, περίπου 50 ποδηλάτες άφησαν λουλούδια μπροστά από τον καθεδρικό ναό, στη μνήμη του 19χρονου.

Στο Βέλικο Τάρνοβο, η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο και οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, υιοθέτηση νέου Συντάγματος, δίκη των δραστών της δολοφονίας του νεαρού στο χωριό Κατούνιτσα και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Κίριλ Ράσκοφ.
 
.