Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αναγκαστική απαλλοτρίωση ...για ανέγερση εκκλησίας στην Κομοτηνή

Κηρύχτηκε σε οικόπεδο , με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιου Σώκου
Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση της πολιτείας στα κατά καιρούς αιτήματα φορέων να παραχωρηθούν εκτάσεις για ανέγερση σχολικών μονάδων
Σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έχει να διαθέσει 417.000,00 ευρώ για τη δαπάνη μόνο της απαλλοτρίωσης!
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Λόγους δημόσιας ωφέλειας επικαλείται σε έγγραφό του, με το οποίο κηρύσσει αναγκαστική απαλλοτρίωση σε έκταση στην Κομοτηνή, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος, προκειμένου να κατασκευαστεί ακόμα ένας ναός στην πόλη της Κομοτηνής σε καιρό κρίσης που ο κόσμος θέλει μια διαφορετική συμπαράσταση της Εκκλησίας και ιδίως στα χρόνια που έρχονται.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια», προκαλεί προβληματισμό ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πότε στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση της πολιτείας στα κατά καιρούς αιτήματα φορέων να παραχωρηθούν εκτάσεις για ανέγερση ζωτικών σχολικών μονάδων. Κι όμως το αίτημα της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής να προχωρήσει στην κατασκευή ενός ακόμα ναού στην πόλη της Κομοτηνής βρήκε ευήκοα κυβερνητικά ώτα, στερώντας ουσιαστικά από τους δικαιούχους του την ευκαιρία να διαχειριστούν το οικόπεδό τους όπως θα ήθελαν αφού πρυτάνευσε η λογική να προηθγηθεί η κατασκευή περικαλλείς ναού.
Με την εν λόγω απόφαση η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Ροδόπης προστάζεται να αναθεωρήσει τις απόψεις τις που διατυπώνονται στο έγγραφό της με αριθ. 1331/26-9-2005 και να εισηγηθεί για την έκδοση της απόφασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Σύμμαχος στην ανέγερση της εκκλησίας εμφανίζεται και το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Διοίκησης λαμβάνοντας υπόψη σχετική γνωμοδότηση του μητροπολιτικού συμβουλίου της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ακόμα από το έτος 2005, συνηγορεί στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου χώρου για την ανέγερση ιερού ναού και εισηγείται την αποδοχή της πρότασης της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.


Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του Θύμιου Σώκου

«Κηρύσσουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση, για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για τη κατασκευή του έργου: «Ανέγερση Ιερού Ναού στο Ο.Τ. 489Α του Δήμου Κομοτηνής», έκτασης συνολικού εμβαδού 1964,09τ.μ. που βρίσκεται στο Νομό Ροδόπης και εικονίζεται με κλίμακα 1: 200 στο από 24-9-2009 κτηματολογικό διάγραμμα και στον αντίστοιχο κτηματολογικό πίνακα τα οποία έχει συνάξει ο κ. Δημήτριος Χρ. Φελάκης αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός και έχει θεωρήσει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων Α.Μ.Θ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνος Δερνεκτσής στις 25-2-2011. Στην έκταση που απαλλοτριώνεται προβάλουν δικαιώματα κυριότητας οι 1) Κύτσου Ελένη, Κουτσογιάννη Ασημένια και Ευθυμιάδης Κων/νος, 2) Μπάτζιος Ευάγγελος, 3) Φλωροκάπης Χρήστος, κλπ. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και με εκτιμούμενη δαπάνη 417.000,00€ και η δαπάνη απαλλοτρίωσης θα βαρύνει την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σύμφωνα με το έγγραφο αρ. 1395/30-7-2009 του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής».

Ένα ακόμα σημείο της εν λόγω απόφασης που προκαλεί είναι ότι σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας η οικεία μητρόπολη έχει να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσε να διαθέσει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, για να ολοκληρωθεί για παράδειγμα η ημιτελής νέα πτέρυγα του γηροκομείου Κομοτηνής ή ακόμα να ενισχυθούν άλλες κοινωνικές δομές. Δεν μιλούμε βέβαια για τα εκατομμύρια που θα χρειαστούν για τον ναό στην περιοχή του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, τα οποία η εκκλησία θα τα ζητήσει είτε από την πολιτεία, είτε τείνοντας το χέρι βοηθείας στο ποίμνιο, προκειμένου να χτιστεί ο ναός, είτε από κεφάλαιά της, όταν η πόλη στερείται νοσοκομειακών υποδομών, όταν έρχονται δύσκολες και μαύρες μέρες στην καθημερινότητά μας, όταν υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι στην Ροδόπη και όταν υποφέρουν δεκάδες νέες οικογένειες. Μάλλον η Εκκλησία έμεινε κάποιες δεκαετίες πίσω...

Οι περίλαμπροι ναοί καλό είναι να υπάρχουν και υπάρχουν, καλό είναι να γεμίζουν, αλλά οι λειτουργοί τους θα πρέπει να ασκούν κοινωνικό έργο ανθρωπιάς στις ενορίες τους.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/