Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

2η Γιορτή Τοπικών Προϊόντων Ροδόπης από αύριο και για δυο ημέρες

Με βασικό σύνθημα το “Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα”, διοργανώνεται από την ομάδα πρωτοβουλίας Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης αύριο και μεθαύριο στην πυλωτή του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


“Όταν προτιμούμε ένα εισαγόμενο προϊόν αντί ενός ελληνικού, μια δουλειά χάνεται, ένα σπίτι Έλληνα κλείνει, όλοι γινόμαστε φτωχότεροι”.
Με τα παραπάνω λόγια ο προϊστάμενος του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης “Δήμητρα” νομού Ροδόπης Κώστας Μπούντας προτρέπει τους κατοίκους του νομού να καταναλώνουν προϊόντα της περιοχής τους και τους καλεί να συμμετέχουν στη δεύτερη γιορτή τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών που διοργανώνει η ομάδα πρωτοβουλίας Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης (ΤΣΠΡ) στις 30/9 και 1/10/2011 στην Κομοτηνή στην πυλωτή του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης(πρώην νομαρχία).

Όπως λέει ο κ. Μπούντας, που υπήρξε ένας από τους εμπνευστές της περσινής διοργάνωσης, φέτος θα συμμετάσχουν στη γιορτή οι 29 επιχειρήσεις και παραγωγοί-μέλη του τοπικού συμφώνου από τους κλάδους της οινοποίησης, της αμπελοκαλλιέργειας, της μελισσοκομίας, της οστρακοκαλλιέργειας και της παραγωγής οσπρίων, ζυμαρικών, τυροκομικών προϊόντων κτλ.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθούν και να υποστηριχθούν τα προϊόντα του νομού, να τονωθεί η οικονομία της περιοχής και να επιτευχθεί η τοπική ανακύκλωση του πλούτου που παράγεται στη Ροδόπη.

“Οι δράσεις που θα παρουσιαστούν αναπτύσσονται από νέους ανθρώπους κατά κύριο λόγο, που προσφέρουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις και από άλλους”, υπογραμμίζει ο κ. Μπούντας, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών, χιλιάδες άνθρωποι έπαψαν να ασχολούνται με την παραγωγή γιατί δεν τους στηρίξαμε όταν, όπως και όσο έπρεπε. Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για όλα τα παραπάνω, είναι αδήριτη ανάγκη πλέον να στηρίξουμε και να προωθήσουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, επισημαίνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η προτίμησή μας στα τοπικά, στα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες συνδέεται με τη διατήρηση της θέσης εργασίας του φίλου μας, του αδελφού μας, του πατέρα μας και τη δημιουργία θέσης εργασίας για το παιδί μας αύριο”, τονίζει ο ίδιος.


Γιατί επιλέγουμε ντόπια προϊόντα

-Επιλέγοντας ντόπια προϊόντα έχουμε καλύτερο έλεγχο στη διατροφή μας.

-Δεν χρυσοπληρώνουμε το κόστος των εισαγόμενων.

-Επιλέγουμε φρέσκα προϊόντα, τα οποία λόγω της μικρής απόστασης μεταφοράς επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον.

-Επιλέγουμε την απεξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές και την αιμορραγία συναλλάγματος.

-Στηρίζουμε τον αγροτικό μας τομέα.


“Φτάσαμε να εισάγουμε τα πάντα από παντού και αυτά με δανεικά. Φτάσαμε να εισάγουμε ακόμη και προϊόντα που παράγουμε σε αφθονία χωρίς να ενδιαφερόμαστε για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Είναι καιρός να δώσουμε προτεραιότητα στα δικά μας προϊόντα. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε μια λύση ανάσα στην τοπική και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία”, καταλήγει ο κ. Μπούντας.


Έφερε αποτελέσματα το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης

Αναφερόμενος στην πορεία του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ροδόπης (ΤΣΠΡ) κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο κ. Μπούντας υπογραμμίζει τα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όπως λέει, οι παραγωγοί και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην ομάδα είδαν το διάστημα αυτό αύξηση των πωλήσεών τους, καθώς ο κόσμος της περιοχής ήρθε σε επαφή μαζί τους, τους γνώρισε και τους στηρίζει. Παράλληλα, η ομάδα συμμετείχε σε εκδηλώσεις και δράσεις εκτός νομού, ενώ σχεδιάζει τη συμμετοχή της σε εκθέσεις της Γερμανίας, με στόχο να κάνει γνωστό το τοπικό προϊόν και εκτός Ελλάδας.

Το ΤΣΠΡ στοχεύει στην προβολή του νομού ως τουριστικό προορισμό με όρους ποιότητας, καθώς και τη σύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή.

 
Πηγή:  http://www.komotinipress.gr/