Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Στη Βουλή το θέμα της κατάργησης του Τελωνείου Καστανιών

Μετά από ερώτηση του Αλ. Δερμεντζόπουλου προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή του Παντελή Οικονόμου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ




ΘΕΜΑ:«Σχετικά με λειτουργία Τελωνείου Καστανεών Έβρου».

Σύμφωνα με προσχέδιο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων του Υπουργείου Οικονομικών προωθείται η υποβάθμιση του τελωνείου των Καστανεών Έβρου, το οποίο βρίσκεται στην όριο γραμμή. Σχεδιάζεται το τελωνείο να λειτουργεί με κλιμάκιο από την Ορεστιάδα, η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρχουν λιγότεροι τελωνειακοί στα σύνορα και οι ανάγκες των Καστανεών θα καλύπτονται από την Ορεστιάδα! Δηλαδή ουσιαστικά πρόκειται για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ.

Αξίζει να αναφερθεί και για λόγους που άπτονται της οικονομίας της λειτουργίας ότι το τελωνείο των Καστανεών στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο.
Από τις Καστανιές καθημερινά περνούν εκατοντάδες αυτοκίνητα (έως και 500 τη μέρα) και επισκέπτες, ενώ τους τελευταίους μήνες αυξάνεται ραγδαία η είσοδος Τούρκων τουριστών οι οποίοι διαθέτουν πράσινο διαβατήριο, κάτοχοι του οποίου είναι Τούρκοι με οικονομική επιφάνεια και δημόσιοι υπάλληλοι ύστερα από αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Μ’ αυτό το διαβατήριο η διαδικασία εξόδου από την Τουρκία είναι πολύ απλή και δεν υπάρχουν ουσιαστικοί περιορισμοί για τους κατόχους του.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι ενισχύουν το τελωνείο στο Παζάρ Κιουλέ (το αντίστοιχο των Καστανεών). Πρόσφατα δε προχώρησαν σε εκσυγχρονισμό του κτιρίου τους, ενώ επιθυμούν το τελωνείο να αναβαθμιστεί και να γίνει εμπορικό.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι αναβάθμισαν το τελωνειακό πέρασμα Τουρκίας – Βουλγαρίας (απέχει 12 χιλιόμετρα από τις Καστανιές), με αποτέλεσμα οι Τούρκοι τουρίστες να οδηγούνται στη Βουλγαρία, να ξοδεύουν στη Βουλγαρία, ενώ θα μπορούσαν να έρχονται στην Ελλάδα.

Μια ενδεχόμενη σαν τη φημολογούμενη ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του τελωνείου και ενδεχομένως και την είσοδο Τούρκων τουριστών, τους οποίους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο Έβρος.

Ενόψει όλων των ανωτέρω
Ερωτώνται ο αρμόδιος Υπουργός

Αν προτίθεται να αναθεωρήσει το σχεδιασμό για την τροποποίηση της λειτουργίας του τελωνείου των Καστανεών, γεγονός που υποβαθμίζει και ουσιαστικά καταργεί τη λειτουργική αυτή μονάδα και έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Έβρου