Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών στην Ξάνθη

Η μαζικότερη συγκέντρωση εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται

ΝΕΚΡΩΣΕ Η ΠΟΛΗ - ΠΟΣΟΙ
ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ;



Η μεγαλύτερη και μαζικότερη συγκέντρωση και πορεία εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Ξάνθη.
Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας, πάνω από 2.000 Ξανθιώτες, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, βρέθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου για το Ενιαίο Μισθολόγιο. Κυρίως εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, που πλήττονται από τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, βρέθηκαν στην Κινητοποίηση.

Νέκρωσε η Ξάνθη
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η Ξάνθη νέκρωσε πραγματικά, αφού καμία δημόσια υπηρεσία δεν λειτούργησε όπως και καμία δημοτική υπηρεσία αφού όλες τελούσαν υπό κατάληψη, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις, όλα τα σχολεία ήταν κλειστά αφού η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία ήταν καθολική, ενώ αρκετές ομάδες επαγγελματιών και εργαζομένων συμμετείχαν στην πορεία. Δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών αλλά παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων του Δημοσίου και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων, , ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δημοτικοί Υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΞ, , οι Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, οι Μηχανικοί του Δημοσίου, οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Κρεοπωλών οι επαγγελματίες των ΤΑΞΙ, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και του Καζίνο Ξάνθης. Επίσης το Σωματείο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αυτό των καφέ-μπαρ, κάποια από τα οποία έκλεισαν για λίγες ώρες το πρωί.

Οι υποψήφιοι έφεδροι του Ψυχολογικού Κέντρου
Στην πορεία και την απεργιακή συγκέντρωση βρέθηκαν για πρώτη φορά και οι εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου, του πρώτου φορέα της περιοχής που περιλαμβάνεται στη λίστα της Εργασιακής Εφεδρείας και αρκετοί άλλοι. Στους συγκεντρωμένους απηύθηναν σύντομη ομιλία ο Πρόεδρος τους ΕΚΞ Αγγελος Μπεμπεκίδης, ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μπάμπης Ευστρατίου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ Σωτήρης Τσιακίρογλου.

Η πορεία που ξεκίνησε στην 11.15 από το Εργατικό Κέντρο ακολούθησε τη συνήθη διαδρομή από την οδό 28ης Οκτωβρίου προς την Πλατεία , την Οδό Μ. Καραολή , την οδό Μπρωκούμη και πίσω στο ΕΚ. Χαρακτηριστικό του όγκου της πορείας ήταν το γεγονός ότι ο χώρος μπροστά από το εργατικό κέντρο άδειασε πλήρως όταν οι πρώτοι εργαζόμενοι είχαν ήδη στρίψει στην οδό Καραολή ενώ τα δύο μέρη της πορείας είχαν οπτική επαφή μέσω της οδού Τσιμισκή.

Είχε στην κεφαλή της το πανό της ΑΔΕΔΥ καθώς επίσης τα απορριμματοφόρο και τα άλλα οχήματα του Δήμου Ξάνθης και ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ήρεμο από την αρχή μέχρι το τέλος της πορείας και δεν έλειψαν ούτα κάποια συνθήματα με βωμολοχίες από πολύ λίγα μπλοκ, τα οποία δεν ακολούθησε το κυρίως σώμα.

Συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ - Αποκλεισμός Εμπορικού Κέντρου από Εμπόρους
Την ίδια ώρα συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ενώ πραγματοποίησε πορεία που ακολούθησε ξεχωριστό δρομολόγιο.
Οι έμποροι της Ξάνθης, εξάλλου, διαμέσου αντιπροσωπείας του Εμπορικού Συλλόγου, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι τα πολυκαταστήματα του Εμπορικού Κέντρο στο Ζυγό, λειτούργησαν κατά την ημέρα της απεργίας, πραγματοποιώντας αποκλεισμό του Εμπορικού Κέντρου για μία ώρα, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στην πόλη.