Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ολοσέλιδη στο "Έθνος" η παραγκούπολη στην καρδιά της Κομοτηνής

Εκπνέει η προθεσμία για την απαλλοτρίωση της έκτασης όπου επρόκειτο να μετεγκατασταθούν οι 200 οικογένειες τσιγγάνων. Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους και τον δήμο

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Στον αέρα βρίσκεται η απαλλοτρίωση της έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση των 200 οικογενειών Ρομά που ζουν εδώ και δεκαετίες στην παραγκούπολη του Αλάν Κογιού στην Κομοτηνή, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Σε λιγότερο από 20 μέρες, μάλιστα, εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή των 830.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το θέμα να κινδυνεύει να γυρίσει 12 χρόνια πίσω.

Πρόκειται για εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της πόλης, αφού το Αλάν Κογιού αποτελεί εδώ και χρόνια πληγή για την Κομοτηνή.

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από την κεντρική πλατεία της πόλης και δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραγκούπολη στην οποία κατοικούν εδώ και δεκαετίες 200 οικογένειες Ρομά.

Οι προσπάθειες να μετακινηθούν σε άλλο σημείο έδειξαν ότι καρποφορούν με την απαλλοτρίωση έκτασης σε περιοχή που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη. Ωστόσο, 12 χρόνια μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα που απαιτούνται και στις 11 Νοεμβρίου η απαλλοτρίωση θα αρθεί.

Αναζητούν λύση
Ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, τονίζει ότι το Αλάν Κογιού αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Κομοτηνή.

"Είναι ντροπή για την κοινωνία μας και το κράτος. Βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια μέσα στον αστικό ιστό και προκαλεί κάθε είδους προβλήματα. Το σημαντικότερο είναι το ζήτημα της υγιεινής κυρίως για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Λείπουν οι στοιχειώδεις υποδομές και δημιουργούνται άσχημες συνθήκες για όλους" τονίζει.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Αλάν Κογιού είναι άνεργοι και μόνο κάποιοι κάνουν περιστασιακές εργασίες ως αχθοφόροι, πωλητές σε λαϊκές αγορές και άλλες χειρωνακτικές εργασίες.

"Δεν είναι σε καμία περίπτωση κέντρο εγκληματικότητας αλλά οι άνθρωποι αυτοί είναι η πιο φτωχή κοινωνική ομάδα της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραβατικότητα" σημειώνει ο κ. Πετρίδης.

Εκκληση από τον δήμαρχο
"Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε 12 χρόνια πίσω"

Οι πολίτες ζητούν και αυτοί επιτακτικά την επανεγκατάσταση των Ρομά σε άλλο σημείο της πόλης, όχι μόνο για τα προβλήματα που δημιουργούνται αλλά και γιατί ο οικισμός δημιουργήθηκε ανεμπόδιστα σε ιδιοκτησίες ιδιωτών και του Δημοσίου. "Οταν εγκαταστάθηκαν εδώ, καταπάτησαν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις μέσα στο σχέδιο πόλης. Επειδή δεν γινόταν να εκδιωχθούν, αρκετοί πολίτες έχασαν τις περιουσίες τους", τονίζει ο δήμαρχος.

Το ερώτημα για το αν μπορεί να διαθέσει ο δήμος τα 830.000 ευρώ που απαιτούνται απαντάται από τον κ. Πετρίδη με αφοπλιστική ειλικρίνεια: "Αυτήν τη στιγμή ο δήμος χρωστά πάνω από 30 εκατομμύρια σε τράπεζες και άλλους πιστωτές και βρίσκεται στον ''Τειρεσία''. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να δανειστούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε".

Τα έργα
Αν οι προσπάθειες για την ανεύρεση των χρημάτων ευοδωθούν, τα έργα για τη δημιουργία του νέου οικισμού μπορούν να ξεκινήσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. "Η πολεοδόμηση του νέου χώρου έχει προβλεφθεί και σχεδιάζουμε ήδη την υλοποίηση διαφόρων υποδομών. Αν γίνει η απαλλοτρίωση, και με δεδομένη την οικονομική κρίση, δεν θα έχουμε πρόβλημα να περιμένουμε ένα με δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία από την αρχή, κάτι που μας πήρε 12 χρόνια", καταλήγει ο κ. Πετρίδης.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/