Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

«Γιορτή καρυδιού» στον οικισμό της Καρυδιάς

Θα τιμηθεί με απολαυστικά γλυκά και εδέσματα από τις γυναίκες του χωριού της Κομοτηνής
 
                            ΔΙΑΒΑΣΤΕ
                ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μπορεί να πήρε το όνομά της από το ένα και μοναδικό δέντρο, που βρισκόταν στην είσοδο του οικισμού, αλλά οι κάτοικοί της φρόντισαν να φυτέψουν πολλά τέτοια τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι καρποί τους να αποτελούν βασικό συστατικό ποικίλων εδεσμάτων και γλυκών, που παρασκευάζουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για τον οικισμό της Καρυδιάς, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, που ο καρπός των δέντρων της, ο οποίος παράγεται σε αφθονία στην περιοχή, είχε την τιμητική του το Σάββατο. Οι παραγόμενες ποσότητες, βέβαια, μπορεί να μην καθίστανται ικανές για επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων με το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει από το να γιορτάζουν εδώ και 5 χρόνια τη «Γιορτή Καρυδιού», ως έναν καρπό, που ταυτίζεται με την ιστορία του χωριού.



Έναρξη των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου

Η φετινή εκδήλωση συνδυάστηκε με την έναρξη της νέας σαιζόν για τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου, το τμήμα αρχαρίων και το τμήμα παραστάσεων. Συγκεκριμένα, το τμήμα παραστάσεων συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις ανά τη χρονιά, με κορυφαία αυτές των Ελευθερίων κάθε Μάιο. Φέτος, μικροί και μεγάλοι επίδοξοι χορευτές θα εντρυφήσουν στους παραδοσιακούς χορούς της Θράκης και όχι μόνο υπό την καθοδήγηση του νέου τους χοροδιδάσκαλου, κ. Γιάννη Παγκοζίδη. Εκφράζοντας την πίστη ότι η φετινή θα είναι άλλη μια επιτυχημένη χρονιά για τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, ο πρόεδρός του κ. Χρήστος Δεληγεωργίου υπογράμμισε τη διάθεση για εξωστρέφεια και συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης τελέστηκε αγιασμός στα γραφεία του Συλλόγου, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μοναδικές λιχουδιές, που είχαν φτιάξει χρησιμοποιώντας το καρύδι, οι γυναίκες του χωριού.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι δύο εκπαιδευτικοί Βάντα Παπαιωάννου και Μαρία Δήμου, αναφέρθηκαν στο «καρύδι». Έκαναν μια ιστορική αναδρομή και σημείωσαν ότι το «καρύδι δόθηκε από τους Σκύθες στον Μ.Αλέξανδρο», ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν τις θεραπευτικές ικανότητες του καρυδιού, χωρίς να παραλείψουν «να εκθειάσουν τη νοστιμιά που προσθέτει το καρύδι» στα γλυκά, στο λικέρ και στην σκορδαλιά.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/