Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η... ημιαποχή στην απογραφή διαλύει την ελληνική μειονότητα

Ένα τμήμα της μειονότητας συμμετέχει στην απογραφή αγνοώντας την απόφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ για αποχή, ενώ αμήχανη και καθυστερημένη ήταν η αντίδραση της Αθήνας

     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Διαλυτικά φαινόμενα προκαλεί στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας η υπόθεση της απογραφής πληθυσμού, καθώς ένα τμήμα της μειονότητας συμμετέχει στην απογραφή αγνοώντας την απόφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ για αποχή, ενώ αμήχανη και καθυστερημένη ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Ηδη από τις πρώτες ημέρες της απογραφής έχουν υπάρξει καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία και προσπάθειες εκφοβισμού του ελληνικού στοιχείου με στόχο φυσικά την αλλοίωση των αποτελεσμάτων, που εκ των πραγμάτων θα είναι παραπλανητικά λόγω της αποχής. Τα περιστατικά αυτά που επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η ΟΜΟΝΟΙΑ, φέρνουν σε δύσκολη θέση τα στελέχη της μειονότητας που διαφώνησαν με την αποχή και συμμετέχουν στην απογραφή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολοκλήρωσης και αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Τάβος κι ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Κώστας Μπάρκας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ασκούν κριτική στους απογραφείς ότι δεν καταγράφουν την εθνικότητα και το θρήσκευμα και προειδοποιούν ταυτόχρονα ότι η απόφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα έχει συνέπειες για την ιδια τη μειονότητα, η οποία επίμονα εδώ και είκοσι χρόνια ζητά απογραφή.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Κορυτσά και οι άλλες περιοχές που δεν αναγνωρίζονταν ως μειονοτικές ζώνες, που πολλά μέλη της μειονότητας έχοντας διαφοροποιηθεί από την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συμμετέχουν στην απογραφή με την προσδοκία ότι θα αποτρέψουν τον αφελληνισμό της περιοχής τους. Στην Κορυτσά όμως υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες, καθώς πολλοί απογραφείς χρησιμοποιούν... μολύβι για να καταγράψουν τις απαντήσεις των πολιτών, αποφεύγουν να θέτουν το ερώτημα περί εθνικότητας και το συμπληρώνουν μόνοι τους, ενώ αρνήθηκαν να καταγράψουν 94 οικογένειες ελληνικής καταγωγής στο χωριό Αγιος Γεώργιος. Η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη και ενώ είχε αρχίσει η απογραφή, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα, δήλωσε ότι η απόφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και άλλων μειονοτικών οργανώσεων "είναι μια απόφαση που αποτυπώνει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς το αλβανικό κράτος" το οποίο οφείλει να το αντιμετωπίσει.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/