Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Οκτώ κλίνες του Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δίνονται σε ιδιώτες

Γιατροί κυρίως, καταγελούν πως η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε συνθήκες διαφορετικών ταχυτήτων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ;

Αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων τους προσδοκούν οι διοικητές, με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο υγείας, έτσι ώστε 556 κλίνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να παραχωρηθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Από το μέτρο δεν εξαιρείται και το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις από την παραπάνω εξέλιξη έρχονται από όσους υποστηρίζουν πως «οδηγούμαστε σε δημόσια νοσοκομεία δύο ταχυτήτων».


Οκτώ κλίνες δίδονται και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

«Το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του και να μπορούν να νοσηλεύουν με άλλες τιμές βεβαίως τους ασφαλισμένους τους. Εμείς διαθέσαμε οκτώ κρεβάτια γιατί πιστεύομε πως έτσι το νοσοκομείο θα έχει έσοδα» τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Ραπτόπουλος.

Στην ερώτηση της «Γνώμης» για το εάν έτσι δημιουργούνται ασθενείς δυο ταχυτήτων ο κ.Ραπτόπουλος απαντά: «έτσι και αλλιώς πολλοί έλληνες είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Επομένως οι εταιρείες αυτές έκαναν τη σύμβαση με τα νοσοκομεία και αυτό δεν πρόκειται να φέρει καμιά αναστάτωση. Θα είναι προγραμματισμένα χειρουργεία και θα μπαίνουν στα κρεβάτια που διαθέτουμε όταν είναι κενά» υπογραμμίζει ο κ. Ραπτόπουλος.

Οι συμβάσεις με τα νοσοκομεία υπογράφηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου και αναμένεται εντός των ημερών να αρχίσει η λειτουργία των οκτώ κλινών από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.


Ο σχεδιασμός για το νέο μέτρο

Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων καθώς πολλοί, γιατροί κυρίως, καταγελούν πως η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε συνθήκες διαφορετικών ταχυτήτων.

Συνολικά, από τις 556 κλίνες που «δίδονται» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι 94 αφορούν νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων οι 56 στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, το «ΑΧΕΠΑ» θα διαθέσει 16 κλίνες, το Ιπποκράτειο 8, το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» 4, το νοσοκομείο Κιλκίς 4, το νοσοκομείο Χαλκιδικής 4, το νοσοκομείο Καβάλας 6 και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 8.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, με βάση τις συμβάσεις αυτές για 556 κρεβάτια που αφορούν κυρίως μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια δημόσιων νοσοκομείων, ασφαλιστική καλείται να πληρώσει κατά 50% αυξημένο νοσήλιο σε σχέση με το κλειστό νοσήλιο που ισχύει στις συμβάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία εάν ο ασφαλισμένος έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση και μόλις κατά 20% αυξημένο αν έχει ιδιωτική ασφάλιση μαζί με άλλο ασφαλιστικό ταμείο, όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ. «Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μεταξύ των αρμόδιων ΥΠΕ και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Όλα τα νοσοκομεία έχουν κενά κρεβάτια, αφού η πληρότητά τους κυμαίνεται από 50% - 70%.

Συνεπώς, μπορούν να διαθέσουν κάποια κρεβάτια (είτε έναν θάλαμο με 3 έως 5 κλίνες, είτε δύο θαλάμους) σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό, αντί ένας ασθενής με ιδιωτική ασφάλιση να πάει αποκλειστικά σε ένα ιδιωτικό κέντρο, μπορεί να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο», εξηγεί ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Τσιτουρίδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό και τα νοσοκομεία που θα διαθέσουν τις κλίνες αυτές θα έχουν κέρδος, ενώ θα μειωθούν και τα πολλαπλάσια έξοδα που υπάρχουν μεταξύ μιας επέμβασης στο δημόσιο νοσοκομείο και σε ιδιωτικό κέντρο. Επίσης, με την εφαρμογή των ενοποιημένων κλειστών νοσηλίων θα ελέγχεται και θα καταγράφεται ο αριθμός και το είδος των εξετάσεων και των επεμβάσεων που κάνει ένας ασθενής στο νοσοκομείο, βάζοντας ένα «φρένο» σε υπερβολές και άχρηστες εξετάσεις που επιβαρύνουν το δημόσιο.


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/