Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι άλλοι, εκτός από την Εθνική Ποδοσφαίρου, βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Τιφλίδα της Γεωργίας;

Απάντηση: πανεπιστημιακοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ



Από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2011 διεξήχθη στην Τιφλίδα της Γεωργίας το διεθνές συνέδριο με τίτλο «ελληνικός πολιτισμός και πολιτισμικοί διάλογοι» που συνδιοργανώθηκε από το ινστιτούτο κλασικών – βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών του κρατικού πανεπιστημίου της Τιφλίδας In. Javakhishvilli και από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πενήντα τέσσερις Έλληνες και Γεωργιανοί ερευνητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές που κατέθεσαν το προϊόν των ερευνών τους, στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Ποικίλα – Αρχαιότητα και Βυζάντιο – ελληνογεωργιανά. Οι εργασίες τους διεξήχθησαν στην βιβλιοθήκη νεοελληνικής φιλολογίας και στην βιβλιοθήκη Σ. Καουχτσισβίλι του πανεπιστημίου της Γεωργίας.
Από τις εργασίες του συνεδρίου, οι μελέτες του οποίου θα περιληφθούν σε ειδικό τόμο του διεθνούς περιοδικού «Phasis» που εκδίδεται από το ινστιτούτο και το διευθυντή του καθηγητή Rismag Eordeziani – καταδείχθηκε η στενότατη ιστορική και πολιτισμική συνάφεια των λαών της Ελλάδος και της Γεωργίας, όπως επίσης και η ζωή και ταυτότητα της ελληνικής μειονότητας στην χώρα αυτή, η οποία συνεχίζει να υπάρχει εκεί, να δημιουργεί και να αντιστέκεται στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.

Καταδείχτηκε επίσης η σημαντική εργασία που γίνεται από τους συναδέλφους στο τμήμα γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού παρευξεινίων χωρών του πανεπιστημίου τη Θράκης, του οποίου η επιστημονική αρτιότητα και η ακαδημαϊκή αναγνωρισιμότητα, ιδίως στον παρευξείνιο χώρο, αυξάνεται αλματωδώς με το πέρασμα του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διαπιστώθηκε ότι ο σχηματισμός ενός ακαδημαϊκού δικτύου στον παρευξείνιο χώρο μπορεί να συμβάλει θετικά, στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης στους οποίους ζούμε, όχι μόνο στην πληρέστερη αλληλογνωριμία των λαών μας, αλλά και στη διατήρηση των πολιτισμικών, εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσικών ταυτοτήτων, που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ενώπιον της μανίας για ομοιομορφία και της εξυπηρέτησης ποικίλων οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Άλλωστε ένας από τους στόχους του συνεδρίου ήταν η προώθηση του επιστημονικού και πολιτισμικού διάλογου συντελώντας στην πληρέστερη μελέτη των διαύλων πολιτισμικών επαφών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αξίζει να αναφερθεί ότι υπογράφτηκαν συμφωνίες ακαδημαϊκής συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ του ΔΠΘ, του κρατικού πανεπιστημίου Τιφλίδας και του κρατικού πανεπιστημίου του Σοχούμι, ενώ έγινε επίσκεψη στα γραφεία της ελληνικής μειονότητας της Γεωργίας και της νεολαίας της.

.