Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Οι συναντήσεις των Οικολόγων Πράσινων στην Θράκη

Προτάσεις για πράσινες θέσεις εργασίας και σύσταση τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης στην περιοχή έκανε το κλιμάκιο του κόμματος που μας επισκέφθηκε προ ημερών

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και δημοσιογράφους ακολούθησε κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων, το διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου, στη Θράκη. Σκοπός της περιοδείας ήταν η προώθηση των πράσινων θέσεων εργασίας στη Θράκη αλλά και η ενίσχυση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις ήταν μεταξύ άλλων τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή, η επιθετική πολιτική των μεταλλείων χρυσού για να ενισχύσουν την άποψη ότι αποτελούν τη μόνη λύση για νέες θέσεις εργασίας, η αδυναμία της Πολιτείας να σχεδιάσει πολιτικές με γνώμονα την αειφορία για τις τοπικές κοινωνίες, το περιφερειακό μοντέλο διακυβέρνησης και η καλύτερη εφαρμογή της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, η ανάγκη δημιουργίας δικτύων αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης από τις τοπικές κοινωνίες με σκοπό τη διατήρηση της ευημερίας των πολιτών ακόμη κι όταν συρρικνώνονται δραματικά τα εισοδήματα τους. Τα μέλη του κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων αντέτειναν στο κλίμα απαισιοδοξίας και καταστροφολογίας που κατατρύχει την ελληνική κοινωνία λύσεις που δίνουν διέξοδο και μπορούν να εφαρμοσθούν σε μικρής κλίμακας οικονομίες και αφορούν στο μοντέλο της τοπικοποίησης και την ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης.

Η αποστολή αποτελούνταν από τους Γιώργο Τσέκο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Γιώργο Πασχαλίδη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων και συντονιστής περιφερειακής Γραμματείας, Νίκο Χρυσόγελο, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Θανάση Μακρή, περιφερειακό σύμβουλο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης Οικολογία Αλληλεγγύη.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης Α. Γιαννακίδη, με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης Α. Γκιγκούδη και Γ.Μπασιαδάκη τον πρόεδρο της ΕΑΣ Έβρου Λ. Κιτσικίδη, με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ροδόπης Ν. Σκοπιανό, τον πρόεδρο του εμπορικού και βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Α. Αργυρόπουλο, το διευθυντή της ΕΑΣ Ορεστιάδας Α. Ραζγκέλη, τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας Π. Χασονίδη και Κ. Ζάχαρη, τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Ορεστιάδας Α. Παπαδόπουλο και τον περιβαλλοντολόγο του Δήμου Καβάλας κ. Μιχαήλ.

.