Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Στην Κομοτηνή σε μερικές ημέρες η σύνοδος των πρυτάνεων

Στο νόμο πλαίσιο
για την παιδεία αναμένεται να
εστιάσουν οι πανεπιστημιακοί


           ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ;


Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ξεκινά στην Κομοτηνή η Σύνοδος των Πρυτάνεων και ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου. Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όργανο μη θεσμοθετημένο νομοθετικά αλλά καταξιωμένο ως ενιαία έκφραση των Πανεπιστημίων της χώρας, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ιδίων των Πανεπιστημίων το 1987, οπότε και άρχισε να λειτουργεί ως ένα forum ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Από το 1990 και εξής, η Σύνοδος, αποκτώντας πιο συγκροτημένο χαρακτήρα και μόνιμη Γραμματεία, άρχισε να διευρύνει το φάσμα των πρωτοβουλιών της, με αποτέλεσμα σήμερα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο της παιδείας.

Τακτικές σύνοδοι γίνονται 3 κατά έτος στο πανεπιστήμιο του εκάστοτε προεδρεύοντος, και αυτή τη φορά προεδρεύον είναι ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης. Η επόμενη σύνοδος διοργανώνεται στα Γιάννενα

Το κύριο θέμα αυτής της συνόδου θα είναι ο νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα με τις καταλήψεις να συνεχίζονται. Είναι ζητήματα αιχμής, σχολίασε, ο πρύτανης του ΔΠΘ ξεκαθαρίζοντας ότι καμία εμπάθεια ή αρνητική προκατάληψη εναντίων του νόμου δεν έχει η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά, «ήταν ολοφάνερο αυτό το οποίο βλέπαμε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη, τρανή ομολογία της υπουργού και επιβεβαίωση μας στο θέμα αυτό ότι θα προβεί σε τουλάχιστον 15 τροποποιήσεις του νόμου που σημαίνει ότι και το υπουργείο έχει διαπιστώσει ότι ο νόμος αυτός, όπως έχει συνταχθεί δεν μπορεί να λειτουργήσει στη πράξη. Δυστυχώς, αυτό το πράγμα ήθελε μια πολυετή μελέτη και εξέταση του θέματος, με χρονοδιαγράμματα, πότε θα ισχύσει κάθε διάταξη και με ουσιαστικό διάλογο».

«Δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ ξανά, συνεπώς δεν μπορεί να μου καταλογίζει κανείς ότι φοβάμαι μη χάσω τη θέση μου»

Αποφασισμένος να μην ασχοληθεί ξανά με τα διοικητικά του Πανεπιστημίου ο κ. Ρέμελης, δήλωσε, ότι, η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει συκοφαντηθεί τα τελευταία χρόνια, και ότι «πραγματικά έχω μετανιώσει που έχω ασχοληθεί και που έχω αγαπήσει αυτό το πανεπιστήμιο». Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης του, είπε ότι λόγοι αρχής τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Δεν μπορώ να καταγγέλλω εδώ και ένα έτος τον συγκεκριμένο νόμο, ως αντισυνταγματικό σε πολλά του σημεία και από την άλλη να πάω να τον υπηρετήσω, είπε και τόνισε ότι τα 3 χρόνια προεδρίας στην Νομική Σχολή και «δύο χρόνια μετά την βίαιη διακοπή της θητείας μας στην Πρυτανική αρχή, είναι αρκετά, ο ουσιαστικός μας ρόλος είναι ο καθηγητικός, είμαι να διδάσκω με τα παιδιά στην αίθουσα και από εκεί και πέρα νομίζω ότι καλό είναι να εναλλασσόμαστε σ’ αυτές τις θέσεις. Φανταστείτε άλλα 5 χρόνια να πρέπει να είναι κανείς πρύτανης και δύο 7 χρόνια, είναι πάρα πολλά για μένα νομίζω».

«Το υπουργείο έχει την τάση να διατυπώνει απειλές»

Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που απαγόρευε τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα, ο κ. Ρέμελης σχολίασε ότι πρόκειται για λογικές εκβιασμού. Υπάρχει μια τάση από την πλευρά του υπουργείου τον τελευταίο καιρό να θέτει τέτοιου είδους διλήμματα, να διατυπώνει απειλές, στην προσπάθεια να πιέσει ομάδες της ακαδημαϊκής κοινότητα, «είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε καθηγητές, είτε όργανα διοίκησης, στην κατεύθυνση απολύτου υποταγής». Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι το υπουργείου, υποχώρησε από τις αρχικές του θέσεις, και τελικά δίνεται η δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις. Οι επί πτυχίω φοιτητές που οφείλουν περισσότερα από πέντε μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις μετά από σχετική αίτησή τους και απόφαση του εκάστοτε τμήματος.

«Έχουν δίκιο οι φοιτητές»

Οι χρηματοδοτήσεις που καθυστερούν να φτάσουν στα πανεπιστήμια, η ολιγωρία των υπουργείων ευθύνονται για τις κινητοποιήσεις, είπε ούτε λίγο, ούτε πολύ ο πρύτανης, μιλώντας ειδικά για την Κομοτηνή.

Δυστυχώς οι φοιτητές έχουν δίκιο, όπως έχει δομηθεί και αναπτυχθεί το πανεπιστήμιο μας ειδικά στην Κομοτηνή, ανέφερε. «Υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα μετακίνησης. Δεν υπάρχουν αστικές κανονικές γραμμές, ακόμη δηλαδή και αν ήθελε κανείς να πάρει το αστικό και να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, δεν μπορεί να το κάνει, πρέπει να χρεωθεί ένα ταξί. Εγκαίρως εμείς αποστέλλουμε κάθε φορά την απόφαση της συγκλήτου για έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών και αυτό καθυστερεί και έρχεται τον επόμενο Μάιο, από τον Αύγουστο το αργότερο που θα έπρεπε να έρθει, για να προκηρύξουμε και τον διαγωνισμό και καθόμαστε και ασχολούμαστε αν θα κόψουμε τους φοιτητές, αν θα τους τιμωρήσουμε επειδή έκαναν μια εβδομάδα κατάληψη».

Πάντως κανένα τμήμα πλέον του ΔΠΘ δεν τελεί υπό κατάληψη. Ακόμα και η Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης άνοιξε, όπως είπε ο κ. Ρέμελης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι εκεί θα πρέπει να καλυφθούν τα μαθήματα που χάθηκαν για να μην χαθεί το εξάμηνο. Ήδη μάλιστα, το πρυτανικό συμβούλιο συζήτησε με τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής, και οι δύο πλευρές κατέληξαν στη λύση επιμήκυνσης κατά μια εβδομάδα των εξαμήνων.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/