Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η Θρακιώτισσα που ονειρεύεται να κυβερνήσει τον Καναδά

Με μητέρα από την Αλεξανδρούπολη, η 29χρονη βουλευτής διεκδικεί την ηγεσία της καναδικής... Νέας Δημοκρατίας βάζοντας πλώρη για την πρωθυπουργία της χώρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ "ΕΘΝΟΣ"

Είναι μόλις 29 χρόνων, έχει καταγωγή -λόγω της μητέρας της- από την Αλεξανδρούπολη και θέλει να... κυβερνήσει τον Καναδά. Ο λόγος για την ομογενή βουλευτή Νίκη Αστον, η οποία το περασμένο καλοκαίρι παντρεύτηκε τον Καναδό αγαπημένο της στην ακριτική πόλη και τον Μάρτιο του 2012 θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος με το οποίο εκλέγεται.

Η Νίκη είναι μία από τους εννέα υποψηφίους -η νεότερη- στην κούρσα διαδοχής του ηγέτη της καναδικής Νέας Δημοκρατίας (Κεντροαριστερά), Τζακ Λέιτον, ο οποίος πέθανε πρόσφατα από καρδιακό επεισόδιο, αφού πρώτα είχε οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μεγάλη εκλογική άνοδο στις ομοσπονδιακές εκλογές, τον περασμένο Μάιο.

ΦιλέλληναςΤότε η Νίκη Αστον επανεκλέχτηκε ως βουλευτής με ποσοστό 51,1% στην περιοχή της Μανιτόμπα, όπου ο πατέρας της Στιβ Αστον είναι επαρχιακός υπ. Μεταφορών. Πρόκειται για έναν "δηλωμένο" φιλέλληνα, ο οποίος όχι μόνο παντρεύτηκε Ελληνίδα, αλλά και πρωτοστατεί για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως γραμματέας της Καναδικής Επιτροπής. Η μητέρα της 29χρονης, Χάρις Δημητρακοπούλου, έχει γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η γιαγιά της κατάγεται από το Σουφλί και ο παππούς της από το Πραγγί Διδυμοτείχου, ένα χωριό κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Η Ν. Αστον κρατά μέσα της την Ελλάδα, δηλώνει υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της και μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, την οποία δηλώνει ως μητρική της. Μιλάει επίσης αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, ενώ μαθαίνει κινέζικα, ρωσικά και τουρκικά!

Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του κόμματος την έκανε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου στο Μόντρεαλ.

"Εχω συζητήσει με πολύ κόσμο, φίλους, ανθρώπους που παρακολουθούν τη δουλειά μου στη Βουλή. Ολοι με ενθάρρυναν να διεκδικήσω την αρχηγία του κόμματος" λέει στο "Εθνος της Κυριακής" η φιλόδοξη Ελληνοκαναδή.



Το ότι είστε πολύ νεαρή είναι θετικό ή αρνητικό στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος;

Από την προσοχή που μας έχουν δώσει τα ΜΜΕ αποδεικνύεται ότι είναι θετικό. Πιστεύω ότι η καινούργια πολιτική δεν είναι μόνο καινούργιες ιδέες, αλλά είναι και ένας καινούργιος τρόπος να σκεφτόμαστε για τους πολιτικούς και ποιοι είναι οι πολιτικοί.

Τι πιθανότητες έχετε να νικήσετε; Εχει γίνει κάποιο γκάλοπ;

Οχι, είναι ακόμη νωρίς. Υπάρχουν πιθανότητες να νικήσει οποιοσδήποτε. Το κάθε μέλος του κόμματος ψηφίζει, άρα είναι μια ανοιχτή διαδικασία.

Το κόμμα σας μπορεί να γίνει κυβέρνηση;

Τώρα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Οι εκλογές είναι σε τέσσερα χρόνια, αλλά λέμε ότι πρέπει από τώρα να ετοιμαζόμαστε.

Τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις;

Το κόμμα μας βρίσκεται στο 30% και η κυβέρνηση στο 37%-38%.

Τι σας επηρέασε ώστε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Οι γονείς μου. Ο πατέρας μου ως πολιτικός και η μητέρα μου, που ασχολήθηκε με την κοινότητα σε διάφορες οργανώσεις. Εγώ ενδιαφερόμουν για την πολιτική, αλλά όχι με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ηθελα να δουλέψω σε διεθνές επίπεδο, στις πρεσβείες.

Εργάστηκα και ένα καλοκαίρι στην Αθήνα, στην πρεσβεία του Καναδά εκεί. Είχα κάνει και ένα διάστημα ως φοιτήτρια στο υπουργείο. Θεωρούσα ότι η πολιτική είναι το επάγγελμα του πατέρα μου, αλλά κάποια γεγονότα, το 2005 στις πολιτικές εξελίξεις στον Καναδά, θέματα που με ενδιέφεραν όπως αυτά της ανισότητας και της φτώχειας κ.ά., με οδήγησαν να ασχοληθώ ενεργά.

Μίλησα με τον κόσμο και οδηγήθηκα σε μια υποψηφιότητα το 2006 και στη συνέχεια το 2008.

Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί να είστε μια μελλοντική πρωθυπουργός;

Αυτός είναι ο στόχος. Να γίνω πρωθυπουργός για να καλυτερέψω τα πράγματα, για να γίνει ο Καναδάς μια χώρα που θα δίνει κάτι στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο κοινοβούλιο
Πρέπει να ακουστούν οι φωνές των Ελλήνων

Πώς βλέπουν οι Καναδοί την Ελλάδα σήμερα;

Αναγνωρίζουν ότι είναι μια σπουδαία χώρα όσον αφορά την Ιστορία, τον πολιτισμό. Επίσης είναι μια χώρα που γνωρίζουν μέσα από μια πολύ δραστήρια παροικία που υπάρχει στον Καναδά. Ομως χρειάζεται να ακουστούν οι φωνές μας στο Κοινοβούλιο. Λίγο πριν εκλεγώ η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος και αναγνώρισε την ΠΓΔΜ σαν "Μακεδονία". Δυστυχώς έγινε. Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να ακουστούν οι φωνές των Ελλήνων του Καναδά μέσα στο Κοινοβούλιο.

Ποια είναι αυτά τα θέματα που συζητάτε και αφορούν την Ελλάδα;

Θεωρώ πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι Καναδοί ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολα τώρα και ότι πρέπει να σεβαστούν και να κατανοήσουν ότι οι Ελληνες ξέρουν καλύτερα πώς είναι τα πράγματα.

Τι αγαπάτε στην Ελλάδα;

Την αγαπάω γιατί από εκεί είναι οι ρίζες μου. Είμαι αυτή που είμαι λόγω της μητέρας μου, της οικογένειάς μου. Βρίσκω ότι ο κόσμος στην Ελλάδα είναι ανθρώπινος, πολύ πρόθυμος, υπάρχει ζεστασιά, το φιλότιμο που δεν βρίσκεις σε άλλες χώρες. Οι περισσότερες εικόνες μου από την Ελλάδα είναι από την Αλεξανδρούπολη. Με τον αδελφό μου προσπαθούμε κάθε καλοκαίρι να ξαναγυρίσουμε έστω και για λίγο. Θυμάμαι τα μπάνια στα Δίκελλα, στην παραλία στον φάρο κ.ά. Ξέρω καλύτερα τα καλοκαίρια στην Ελλάδα απ' ό,τι στον Καναδά. Αγαπάω την Αλεξανδρούπολη.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Η Νίκη Αστον γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Θόμπσον.

  • Εχει σπουδάσει Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία (Πανεπιστήμιο Μανιτόμπα) και Διεθνείς Σχέσεις (Πανεπιστήμιο Κάρλετον), ενώ έχει εργαστεί ως καθηγήτρια στο πανεπιστημιακό κολέγιο της Μανιτόμπα.
  • Ηταν συντονίστρια και υποστήριξε τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας βοηθώντας την ομάδα της Κίνας.

Πηγή:  http://www.ethnos.gr/