Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη Πεταλωτή στην Κωνσταντινούπολη

Εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στον εορτασμό της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα, Θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου

     ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ;


Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ N.Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, την Τετάρτη 30.11.2011 εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στον εορτασμό της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα, Θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Κωνσταντινούπολη.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πεταλωτής είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, με κρατικούς Αξιωματούχους της Τουρκίας, με εκπροσώπους του Βατικανού, με τον Πρέσβη στην Άγκυρα και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παρέστη και στη χειροτονία του Μητροπολίτη Αυστρίας, χαρακτηρίζοντας την ενθρόνιση ενός τόσο νέου ανθρώπου ελπιδοφόρα για τα θέματα του Πατριαρχείου και για την ομογένεια της Αυστρίας.

Παράλληλα, επισκέφθηκε το Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), πραγματοποιώντας συνάντηση και με φορείς της Ομογένειας. Στη συνάντηση που είχε με την Διοίκηση του ΣΥΡΚΙ, ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των θεμάτων που απασχολούν την ομογένεια και την προσέλευση ομογενών και ελλαδιτών προς εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνοντας «Αυτή η κινητικότητα είναι κέρδος, καθώς η ομογένεια χρειάζεται ενδυνάμωση. Όταν νέοι ή και μεγαλύτεροι άνθρωποι έρχονται στην Πόλη για να αποκτήσουν ή να ανακτήσουν δεσμούς, είναι αυτονόητο ότι είναι πολύ χρήσιμοι και ωφέλιμοι για την Ομογένεια».

Στις δηλώσεις του ο κ. Πεταλωτής, μεταξύ άλλων, δήλωσε την παρουσία τόσο της Ελληνικής Πολιτείας όσο και του ιδίου, με την αρμοδιότητα του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά την ομογένεια και την στήριξη των δικαίων της και συνέχισε: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι παρούσα όπου χρειάζεται με τον πλέον διακριτό, διακριτικό αλλά και αποτελεσματικό τρόπο. Ευελπιστώ ότι και ο Σύνδεσμος αυτός, σε συνεργασία με το τουρκικό κράτος θα βρει πραγματικά τα δίκαια των βακουφικών περιουσιών που είναι πολλά και με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Αυτή τη φορά φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος από την Κωνσταντινούπολη, μιας και είδα ότι ακριβώς αυτές οι εργώδεις προσπάθειες των μελών του Συνδέσμου πιάνουν τόπο, είδα ανθρώπους να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της ομογένειας, από ό,τι πριν μερικά χρόνια, η οποία ανακτά μέρος της πολύπαθης περιουσίας της».

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής παραβρέθηκε και στη Συναυλία που διοργανώθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο προς τιμήν της συμπλήρωσης 20 ετών Πατριαρχικής Ποιμαντορίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

.