Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Με fast track προχωρούν στην Διϋπουργική τα Χρυσωρυχεία Θράκης

Από το «κόσκινο» της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων αναμένεται να περάσουν το επόμενο 15νθήμερο μαζί με τρία ενεργειακά  μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τρία συν ένα μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να περάσουν από το «κόσκινο» της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, το λεγόμενο fast track. Η αξιολόγηση των έργων αυτών από το Invest in Greece έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει την προώθησή τους στη ΔΕΣΕ, η οποία θα δώσει και την τελική έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρία ενεργειακά έργα, κυρίως στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ το τέταρτο έργο που κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στη ΔΕΣΕ είναι αυτό των Χρυσωρυχείων Θράκης, επί του οποίου υπήρξε εμπλοκή κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ τον Σεπτέμβριο.


Τα ενεργειακά έργα είναι τα ακόλουθα:

α) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην Κρήτη με διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου. Πρόκειται για έργο της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει λάβει ήδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άδειες παραγωγής για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 954 MW. Ουσιαστικά πρόκειται για έργο ανάπτυξης 27 επιμέρους αιολικών πάρκων ισχύος από 21 έως 48 MW το καθένα, τα οποία θα εκτείνονται στους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και θα συνδέονται υποβρυχίως με το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα.

β) Αντλησοταμιευτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται επίσης για έργο της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση για τρία αντλιοταμιευτικά συστήματα (στην ουσία πρόκειται για υδροηλεκτρικά εργοστάσια) σε τέσσερα σημεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας για την παραγωγή συνολικής ισχύος 601,2 MW.

γ) Ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 70 MW, στο Λασίθι, από την εταιρεία Solar Power Plant. Πρόκειται για επένδυση ύψους 270 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 70 νέες θέσεις εργασίας.

δ) Εξόρυξη χρυσού στην περιοχή Πέραμα Εβρου από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης». Η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει άμεσα 150 εκατ. ευρώ στις εξορυκτικές δραστηριότητες και άλλα 190 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Η επένδυση αυτή υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200 άμεσες θέσεις εργασίας και περί τις 800 έμμεσες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέταση του φακέλου από την Επιτροπή Χρυσού του ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρωθεί (κάτι που δεν είχε συμβεί την προηγούμενη φορά) και η σχετική εισήγηση, η οποία εκτιμάται ότι είναι θετική, έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου και αυτές να εκφράσουν τη γνώμη τους. Εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, τότε η εταιρεία θα κληθεί να καταθέσει την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/