Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Yπόσχεται κέρδη, περιμένοντας τους επενδυτές η ΕΒΖ

Στα επίπεδα της τελευταίας 4ετίας θα κινηθεί η τιμολογιακή πολιτική της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ πρόθεση της διοίκησηςείναι να αυξήσει τα bonus που θα δοθούν στα τεύτλα με υψηλό POL
ΠΟΙΑ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩ-
ΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ;

Παραμένουν στο χορό της διεκδίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης οι δέκα μνηστήρες που έχουν προεπιλεγεί στην α' φάση του διαγωνισμού για πώληση του 82,33% της ΑΤΕ και, σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, η παρούσα διοίκηση , προφανώς και δεν μπορεί με οριζόντιο τρόπο να προχωρήσει σε μία πιο γενναία τιμολογιακή πολιτική για να κερδίσει πίσω τους τευτλοκαλλιεργητές, παρά μόνο δηλώνει ότι προτίθεται να αυξήσει τα bonus που θα δοθούν στα τεύτλα με υψηλό POL.

Tα ανωτέρω τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΖ Α.Ε. κ. Χρ. Γερούκης, κατά τη ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας , στον απολογισμό μίας χρήσης που από τη μία χαρακτηρίστηκε από πλήρη αποτυχία στη καμπάνια και παραγωγή μόλις 38.000 tn. ζάχαρης και, από την άλλη, από σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών , ενώ έχει ανοίξει στο δρόμο στην «εγκατάσταση» κερδοφόρων χρήσεων.

Μάλιστα, μετά την πολύ πρόσφατη ανακοίνωση των μεγεθών του α΄τριμήνου της χρήσης 2011- 2012, προβλέφθηκε ότι στο 12μηνο η εταιρεία θα εμφανίσει περιορισμένα κέρδη προ φόρων, μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα «ιδιωτικοποίησης» της ΕΒΖ, αφού είναι σε εξέλιξη η β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 82,33% της ΑΤΕ , ενώ οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και μικρομέτοχοι, άσκησαν κριτική στη διοίκηση και το μεγαλομέτοχο, καταψηφίζοντας τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μάλιστα, η διοίκηση κατηγορήθηκε γιατί η παραγωγή, από τους 160.000 tn. ζάχαρης, μειώθηκε σταδιακά στις 77.000 tn. και στην τελευταία καμπάνια στις 38.000 tn.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της πώλησης του ποσοστού της ΑΤΕ, ο κ. Γερούκης, διαβεβαίωσε ότι παραμένουν στη διαδικασία για την αγορά του μεριδίου της ΑΤΕ και οι 10 εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί και πως το data room εκτιμάται ότι θα κλείσει εντός του 2011 ή, το αργότερο στις αρχές του 2012. Στη συνέχεια θα υποβληθούν στην ΑΤΕ δεσμευτικές προσφορές , που θα εξετασθούν πιθανότατα σε διάστημα 15-20 ημερών .

Ο κ. Γερούκης απέκρουσε τις κατηγορίες εργαζομένων και μικρομετόχων, για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη καμπάνια και η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων κ. Χρ. Βαρκάκη, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει η εταιρεία να πραγματοποιήσει μεγάλα έσοδα λόγω της μεγάλης ζήτησης για ζάχαρη και των υψηλών τιμών στην διεθνή αγορά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι στόχος της ΕΒΖ και μάλιστα «απαρέγκλιτος», παραμένει η παραγωγή 158.000 tn. ζάχαρης και η παραγωγική λειτουργία τριών εργοστασίων , αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο φέτος, να καλλιεργηθούν 225.000 στρέμματα για να καλύψει η βιομηχανία την εθνική ποσόστωση.

Υποστήριξε, ότι το μέτρο που εξήγγειλε ο υφυπουργός Α.Α. & Τ για την ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας με 2 εκατ. ευρώ, όπως και η ένταξη του προϊόντος σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα κερδίσουν πίσω αγρότες στην καλλιέργεια. Οι συνδικαλιστές, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι με τις καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου, δεν θα προλάβουν να δοθούν ενισχύσεις ( 25 ευρώ/στρέμμα) κατά τη φετινή καμπάνια.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία, για τη βελτίωση των οικονομικών της, θα δημοσιεύσει την ερχόμενη εβδομάδα πρόσκληση για την πώληση των τριών από τα εννέα εμπορικών της ακινήτων, δηλαδή του ακινήτου της Κουντουριώτου, της Σίνδου και του διαμερίσματος στο Κολωνάκι, βάσει των αναπροσαρμοσμένων λογιστικών τους αξιών, που σημαίνει ότι το πολυώροφο της Κουντουριώτου θα βγει στην αγορά για ποσό περίπου 14,5- 15 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το τι πρόκειται να φέρει στους εργαζομένους της εταιρείας η ιδιωτικοποίησή της ο κ. Γερούκης δήλωσε τα εξής: α) Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές , στην πρόταση που θα καταθέσουν στην ΑΤΕ , θα πρέπει σαφώς να αναφέρονται στο πώς θα αξιοποιήσουν το προσωπικό β) Το προσωπικό της εταιρείας- 351 άτομα σήμερα μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις- δεν επαρκεί για να δουλέψουν παραγωγικά και τα τρία εργοστάσια Πλατέος, Ορεστιάδας και Σερρών. Μάλιστα , με την εφαρμογή και στην ΕΒΖ του μέτρου της πλασματικής 5ετίας, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν από την εταιρεία τουλάχιστον 60 άτομα, οπότε πλέον θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας προσωπικού.

 
Πηγη:  http://www.voria.gr/