Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αμεση και σκληρή απάντηση Μανιάτη στον Ντόλιο για το θέμα του Ζεόλιθου

Η ερώτηση κατατέθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος έσπευσε όχι μόνο να απαντήσει στην Βουλή, αλλά και στα ΜΜΕ της Θράκης στέλνοντας έγγραφα και στον... εισαγγελέα

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, στην ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, σχετικά με την αξιοποίηση του Ζεόλιθου Πετρωτών στην περιοχή Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας.

Ο υφυπουργός δηλώνει εντυπωσιασμένος, όπως σημειώνει, από την ερώτηση του Εβρίτη βουλευτή η οποία, όπως υποστηρίζει, «περιγράφει με πληρότητα και σαφήνεια τις αιτιάσεις, αποκλειστικά και μόνο του ενδιαφερόμενου ιδιώτη, προκειμένου... αυτός να αναλάβει με απευθείας ανάθεση και όχι με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, την εκμετάλλευση κοιτάσματος ορυκτού πλούτου της χώρας».

Σημειώνει επίσης, πως η ερώτηση του κ. Ντόλιου «δείχνει να αγνοεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από όργανα τις πολιτείας», και αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης, ο κ. Μανιάτης αποστέλλει, όπως εξηγεί, τα πιο πρόσφατα έγγραφα της υπόθεσης, τα οποία όπως εκτιμά, «δίνουν σε κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη την πλήρη εικόνα του θέματος».

Συγκεκριμένα επισυνάπτονται:

1. Απάντηση στο γραφείο Πρωθυπουργού, μετά από σχετικό ερώτημα των βουλευτών Έβρου Ελένης Τσιαούση και Όλγας Ρενταρή - Τέντε (20/7/2011).

2. Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (20/6/2011, σελ. 1 και 16).

3. Γνωμοδότηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (5/9/2011, σελ. 1,7,8,9).

4. Έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης (6/12/2011), το τρίτο κατά συνέχεια με το ίδιο περιεχόμενο, με το οποίο ζητείται η άμεση προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

5. Απόσπασμα πρακτικών κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Εξωτερικών, Άμυνας, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων για θέματα ορυκτού πλούτου, με σχετικό διάλογο μεταξύ του Υφυπουργού ΠΕΚΑ και του αρμόδιου τομεάρχη Ενέργειας και Ορυκτού πλούτου της ΝΔ, κ. Σταύρου Καλαφάτη (7/12/2011), όπου καταγράφεται η πλήρης συμφωνία του εκπροσώπου της ΝΔ στο χειρισμό του θέματος από το ΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Μανιάτης στην απάντησή του καταλήγει σημειώνοντας ότι: «Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου να δημοσιοποιηθεί σε όλους τους πολίτες του Έβρου η ουσία της υπόθεσης, εκτός από τη Βουλή των Ελλήνων και τον ερωτώντα βουλευτή, η απάντηση θα αποσταλεί επίσης και σε όλα τα ΜΜΕ του Έβρου.

Επιπλέον, προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διοικητική, πειθαρχική και δικαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για ολιγωρίες στην άσκηση καθηκόντων των διαφόρων υπευθύνων της δημόσιας διοίκησης, η απάντηση αποστέλλεται επίσης στον Υπουργό Εσωτερικών και στον αρμόδιο εισαγγελέα για πιθανές ενέργειες αρμοδιότητάς του».

.