Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του αντιδημάρχου Ενέργειας

Παραχωρήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία όλης της δημοτικής αρχής, με στόχο τον απολογισμό των πεπραγμένων και την παρουσίαση των δρομολογημένων δράσεων

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γιάννης Φαλέκας, παρουσία όλης της δημοτικής αρχής. Στόχος της συνέντευξης ήταν ο απολογισμός των πεπραγμένων και η παρουσίαση των δρομολογημένων δράσεων.

Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε αρχικά στις προτεραιότητες που έθεσε και πέτυχε να ολοκήρώσει η δημοτική αρχή, δίνοντας έμφαση στην εξυγίανση της εσωτερικής δομής του δήμου και στις... ενέργειες που ελήφθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δημοτών. Επίσης, επεσήμανε την απόφαση για μείωση των τελών ύδρευσης για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι εργασίες συντήρησης σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε επίσης στα νέα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου, (ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α.) τα οποία δημιουργήθηκαν από την συγχώνευση παλιότερων νομικών προσώπων. Παρουσίασε τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο στους πρώτους 4 μήνες της λειτουργίας του σιτίζει ήδη 73 οικογένειες και ενισχύεται καθημερινά ώστε να εξυπηρετήσει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

Επιπρόσθετα ο δήμαρχος παρουσίασε συνοπτικά τα έργα ανάπτυξης που έχουν δρομολογηθεί για το προσεχές χρονικό διάστημα. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η ανάπλαση της παραλίας και του Πάρκου Παρμενίωνα, το καινούριο κολυμβητήριο, η ανακατασκευή του Καπνομάγαζου, ο εξωραϊσμός του Πάρκου Ανατολικής Θράκης, η έναρξη της λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, το Βιοαγρόκτημα για τους ηλικιωμένους και η κατασκευή του μικρού περιφερειακού.

Ο κ. Λαμπάκης συνόψισε ακόμη την πορεία των τρεχουσών αδελφοποιήσεων με το Σοσνόβυι Μπορ και την Αδριανούπολη, οι οποίες εξελίσσονται επιτυχώς με συχνές συναντήσεις και δράσεις σε τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο. Μάλιστα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή 200 στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Ρωσία. Τέλος επεσήμανε για μια ακόμη φορά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την επένδυση των χρυσωρυχείων στην περιοχή του Περάματος.

Με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γιάννης Φαλέκας, παρουσίασε το πρόγραμμα των δράσεων του νεοσύστατου Γραφείου Ενέργειας, το οποίο στοχεύει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στην αξιοποίηση των δύο «ντόπιων καυσίμων», της βιομάζας και της γεωθερμίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Φαλέκας αναφέρθηκε στην επικείμενη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες 17 σχολικών και δημοτικών κτιρίων και στην διεκδίκηση της έδρας της Ε.Π.Α. (Εταιρίας Παροχής Αερίου) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται δημοτική μονάδα κατασκευής Pellet, η οποία θα συμβάλλει στη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Τέλος συμπλήρωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Γραφείο Ενέργειας βρίσκεται το σχέδιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Τραϊανούπολης για την θέρμανση δημόσιων αρχικά και ιδιωτικών αργότερα κτιρίων, καθώς και δύο πρότυπα έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας για το 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης με 100% χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, που αναμένεται να λειτουργήσουν τους προσεχείς μήνες.
 
.