Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Προχωρά το Κτηματολόγιο σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη

Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεπεράστηκαν τα νομικά προβλήματα και ήδη υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση, ενώ έπεται μία για ολόκληρο τον Έβρο

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Θετική για την πορεία κατάρτισης του κτηματολογίου ήταν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να απεμπλέξει τη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων, για τη β΄ φάση της διαδικασίας κτηματογράφησης σε 107 περιοχές της χώρας. Μετά το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο υπεγράφησαν δύο ακόμα συμβάσεις, ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα υπογραφούν οι υπόλοιπες 14. Μέχρι το τέλος του έτους, πάντως, θα έχουν προκηρυχθεί δύο νέα προγράμματα κτηματογράφησης, που αφορούν την καταγραφή 7 εκατ. δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Κτηματολόγιο Α. Ε., το Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε στις 7 Νοεμβρίου νόμιμους τους όρους του διαγωνισμού της β΄ φάσης κτηματογράφησης των 107 αστικών κέντρων και ενέκρινε την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Μετά την εξέλιξη αυτή υπεγράφησαν άμεσα δύο συμβάσεις (συνολικού προϋπολογισμού 18,8 εκατ. ευρώ): η πρώτη αφορά Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Ξάνθη και Δράμα και η δεύτερη 8 δήμους της Θεσσαλονίκης (Αγιος Παύλος, Ευκαρπία, Νεάπολη, Πεύκα, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Συκιές και Τριανδρία). Οι υπόλοιπες 14 συμβάσεις που απομένουν «αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα».

Κατά τα λοιπά, η Κτηματολόγιο Α. Ε. ανακοίνωσε την παράταση, έως τις 20 Δεκεμβρίου, του νέου διαγωνισμού για την ανάθεση 21 μελετών για 268 περιοχές της χώρας (προϋπολογισμού 106 εκατ. ευρώ). Επίσης, ενέκρινε το επόμενο πρόγραμμα κτηματογράφησης (προϋπολογισμού 192 εκατ. ευρώ) που αφορά την κτηματογράφηση ολόκληρων των περιφερειακών ενοτήτων (νομών) Εβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας. Πρόκειται για έκταση 29 εκατ. στρεμμάτων, στην οποία αντιστοιχούν 4,4 εκατ. δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι η κατάρτιση κτηματολογίου μέχρι το 2020 έχει ενταχθεί στις υποχρεώσεις της χώρας μας, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

.