Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Απίστευτοι! Όλη η Σαμοθράκη είχε έναν τελωνειακό και τον έβ(γ)αλαν σε... εφεδρεία

Σοβαρό πρόβλημα με τα καύσιμα αντιμετωπίζει το πανέμορφο νησί του Έβρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΤΗΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΣΤΟΥΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙ-
ΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης στη διανομή πετρελαιοειδών με ειδική εισφορά, τονίζει με την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως επισημαίνει η κυρία Τσιαούση: »Τη στιγμή αυτή στο νησί της Σαμοθράκης ο μοναδικός τελωνειακός υπάλληλος ο οποίος διαχειριζόταν τον έλεγχο και την αδειοδότηση διανομής του πετρελαίου βγήκε σε εφεδρεία, με αποτέλεσμα ο εκτελωνισμός και η διανομή να είναι ανέφικτες διαδικασίες, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα τόσο στην αλιεία του νησιού όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων.»

Ένας πολύ βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας του ακριτικού νησιού της Σαμοθράκης είναι η αλιεία και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του θέματος που έχει προκύψει με τα καύσιμα. Ταυτόχρονα όμως και οι υπόλοιπες παραγωγικές δομές του νησιού αδυνατούν να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα, με συνέπεια σε περίοδο οικονομικής κρίσης για τη χώρα να περιορίζεται και να στρεβλώνεται η ομαλή οικονομική δραστηριότητα του νησιού.

Επομένως καταλήγει στην ερώτησή της η βουλευτής: »η μόνιμη παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου στο νησί είναι καθοριστική αφενός μεν για τη δραστηριότητα και επιβίωση των αλιέων και αφετέρου δε η μη διανομή του πετρελαίου όπως είναι αυτονόητο, καθιστά δύσκολη κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στο νησί».

Να σημειωθεί μάλιστα ότι σύμφωνα με τον Εθνικό τελωνειακό κώδικα που προβλέπει ο Νόμος 2960/2001 (ΦΕΚ Α 265/22.11.2001) η διανομή του πετρελαίου στις παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές ολοκληρώνεται μόνο υπό την επίβλεψη τελωνειακού υπαλλήλου.

.