Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία Αχμέτ Χατζηοσμάν στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ πήρε τον λόγο την Κυριακή και μίλησε στην Ολομέλεια ενόψει της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό του 2012
              ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2012. Το κείμενο παρέμβασης του βουλευτή έχει ως εξής:


«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μέσα στη δίνη των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η Κυβέρνηση και οι πολίτες δίνουν μία σκληρή και επώδυνη μάχη. Για κανέναν από εμάς και για κανέναν πολίτη αυτής της χώρας δεν είναι εύκολη η πορεία που διανύουμε.

Τα τελευταία χρόνια αλλάξαμε τις καθημερινές μας συνήθειες, αισθανόμαστε πιο πιεσμένοι και ενδεχομένως να αισθανόμαστε περισσότερο ανασφαλείς για το μέλλον. Ωστόσο, ο φόβος και η αβεβαιότητα δεν πρέπει να μας καταβάλλουν. Εμείς πρέπει να καθορίζουμε τις εξελίξεις και όχι το αντίστροφο.

Είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, όπως δύσκολο είναι να αλλάξουμε νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών, αλλά χρειάζεται τόλμη, θάρρος, γενναίες αποφάσεις και γενναίες ενέργειες.

Με αφορμή την συζήτηση για τον προϋπολογισμό όπου γίνεται εν μέρει ένας απολογισμός και ένας μελλοντικός σχεδιασμός θα καταθέσω τις προτάσεις και τις προσδοκίες των συμπολιτών μου από την εκλογική μου περιφέρεια.

Η αναπτυξιακή πορεία της Ροδόπης παραμένει στάσιμη τα τελευταία χρόνια, για να μην αναφέρω ότι έχει λάβει αρνητικά πρόσημα. Πρόκειται για μία φτωχή περιοχή. Οι συμπολίτες μου δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να καταβάλλουν τους φόρους. Η ανεργία, ο οικονομικός μαρασμός, η ερήμωση της Βιομηχανικής Περιοχής, η τάση για μετανάστευση έχουν στοιχειώσει στην περιοχή μας. Η γεωργία, ο πρωτογενής τομέας, που κάποτε αποτελούσε οικονομικό πνεύμονα, έχει μετατραπεί σε οικονομικό εφιάλτη.

Τελευταία διαπιστώνουμε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών για το Πρόγραμμα Μίσθωσης Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης. Θεωρώ ότι το Πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, αλλά σε κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές, όπως η Ροδόπη, θα περιμέναμε να δοθούν περισσότερες δημόσιες εκτάσεις οι οποίες παραμένουν ούτως ή άλλως αναξιοποίητες.

Αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τους παραγωγούς μας. Πάντα αναφέρομαι στον καπνό, είναι ενδεικτικό παράδειγμα για την Ροδόπη. Ο μέσος όρος εισοδήματος ενός καπνοπαραγωγού της Ροδόπης είναι εξαιρετικά χαμηλός, ίσως ο χαμηλότερος σε όλη την επικράτεια συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους απασχόλησης αλλά και με όσους απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα με άλλες καλλιέργειες πέραν του καπνού ή με την κτηνοτροφία. Οι ενισχύσεις αποτελούν απαραίτητο και αναγκαίο συμπλήρωμα στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών.

Οι παραγωγοί μας ζούνε με τον φόβο απώλειας των ενισχύσεων. Αν χάσουν τις επιδοτήσεις, αν συνεχίσει να πέφτει η τιμή του καπνού η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα, τότε κινδυνεύουν σοβαρά.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ακούνε για νέες καλλιέργειες, για στροφή σε νέα δεδομένα. Στην πραγματικότητα κανείς στο παρελθόν δεν έριξε λεφτά να επενδύσει στην περιοχή, να μάθει στους ανθρώπους τις νέες καλλιέργειες, να τους βοηθήσει και να τους πείσει ότι αυτές έχουν μέλλον.

Εδώ θέλω να αναφέρω και το εξής. Πολιτικά πρόσωπα επισκέπτονται πολλές φορές την περιοχή μας και απευθύνονται στους καπνοπαραγωγούς σαν να έχουν στην τσέπη τους μία μαγική λύση για την προώθηση του καπνού που θα εκτοξεύσει την τιμή του στα ύψη. Από αυτό το βήμα καλώ όλους όσους ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι το θέμα και έχουν λύσεις να τις καταθέσουν στη Βουλή.

Επίσης, θέλω να προτρέψω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει μία πιθανή τροπολογία ή υπουργική απόφαση ή ένα νομικό κείμενο βάσει του οποίου ο καπνοπαραγωγός θα απευθύνεται άμεσα στους εμπόρους χωρίς την μεσολάβηση των μεσιτών. Όποιος δίνει την καλύτερη προσφορά, σε αυτόν να πουλούν οι παραγωγοί τα καπνά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο πόνος των αγροτών να γίνεται πολιτικό παιχνίδι.

Είναι καθήκον μας να δώσουμε κίνητρα στους αγρότες να παραμείνουν ενεργοί, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, να αυξήσουμε την παραγωγή, να καταστήσουμε την περιφέρειά μας πρότυπο αγροτικής παραγωγής και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ προς όφελος των παραγωγών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα άλλο θέμα που θέλω να θέσω σήμερα είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την δημιουργία μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στα όρια της Περιφέρειας. Για το ζήτημα αυτό καταθέσαμε ερώτηση με έναν συνάδελφο και μεταφέραμε τον σκεπτικισμό της τοπικής κοινωνίας. Ζητήσαμε ακριβή ενημέρωση για όποιο αναπτυξιακό σχεδιασμό υπάρχει για την περιοχή μας.

Για να είμαι ξεκάθαρος, η Ροδόπη και η Περιφέρεια έχουν ανάγκη από προσέλκυση επενδύσεων, ανάληψη νέων καινοτόμων πρωτοβουλιών και υλοποίηση εφαρμοσμένων πολιτικών αλλά η όποια ανάπτυξη θέλουμε να είναι προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, με τους αρμόδιους φορείς, και πάνω από όλα να διέπεται από αρχές όπως ο σεβασμός στα δικαιώματα των εργαζομένων, η αξιοποίηση των πρώτων υλών και του εργατικού δυναμικού της περιοχής μας. Επιδίωξή μας είναι να έχουμε μία ουσιαστική ανάπτυξη με απτά αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επίσης, θέλουμε να δούμε άμεσα την υλοποίηση έργων που εκκρεμούν τις τελευταίες δεκαετίες, όπως είναι η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, του φράγματος Ιάσμου, έργων υδροδότησης, η ολοκλήρωση του φράγματος Ιασίου και των δρόμων κυρίως στον ορεινό όγκο.

Άφησα για το τέλος θέματα κατεξοχήν μειονοτικού ενδιαφέροντος τα οποία ωστόσο είναι μείζονος σημασίας για τους πολίτες της Μειονότητας. Βασική επιδίωξή μου είναι να έχουμε σύντομα προτάσεις που θα δώσουν οριστικές και ικανοποιητικές λύσεις στα προβλήματα της Μειονότητας.

Το θέμα εκλογής του Μουφτή. Θεωρώ ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει κι ότι η δουλειά που ξεκινήσαμε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου πρέπει να αποδώσει καρπούς. Το επόμενο διάστημα η Μειονότητα θέλει να ανοίξει ένας διάλογος παραγωγικός με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Με το ίδιο ενδιαφέρον πρέπει να δούμε το θέμα των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων και το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης για το οποίο πρέπει να υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον και εις βάθος ενασχόληση. Δημιουργήθηκε ένας νέος Τομέας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση στις ανάγκες του τμήματος ούτως ώστε οι δάσκαλοι που θα στελεχώσουν στο μέλλον τα μειονοτικά σχολεία να είναι οι καλύτεροι δυνατοί.

Ανέφερα πολλές φορές από το βήμα της Βουλής τα προβλήματα της Μειονότητας. Πιστεύω ότι με θετική πολιτική βούληση θα δώσουμε λύση στα ζητήματα που απασχολούν την Μειονότητα και θα μετατρέψουμε την Θράκη σε περιοχή πρότυπο πολυπολιτισμικής και ειρηνικής συνύπαρξης ομάδων με διαφορετική καταγωγή, διαφορετική θρησκεία, διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικές καταβολές.

Από την πλευρά μου θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι υπάρχει μία καλή συνεργασία με τα Υπουργεία, ότι ακούνε τις προτάσεις μας και είναι ανοιχτοί σε διάλογο. Με αυτές τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου πρέπει να πορευτούμε και στο μέλλον.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνω παρών στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση και υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2012. Σας ευχαριστώ.».
 
.