Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Η φετινή Ξάνθη έχει νοοτροπία νικητή», λέει ο Βασιλακάκης

Ο κορυφαίος της Skoda στην χθεσινή νίκη επί του Ολυμπιακού, από πάσα του οποίου προήλθε το γκολ του Βλαχοδήμου, προχώρησε σε πολλές αποκαλύψεις στο OnSports
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ

Για την ξεχωριστή νοοτροπία που έχει φέτος η Ξάνθη, τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού, τα όνειρά του, αλλά και τους στόχους της ακριτικής ομάδας, μίλησε στο Onsports ο Θοδωρής Βασιλακάκης.

Πριν από τρία καλοκαίρια, στα χασομέρια της μεταγραφικής περιόδου και πιο συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα αυτής, η Ξάνθη ανακοίνωνε την απόκτηση ενός 21χρονου παιδιού έπειτα από συνεχείς υποδείξεις του Γιάννη Ματζουράκη. Τότε δεν έδωσε κανείς σημασία, παρότι τον παίκτη τον είχαν κυνηγήσει νωρίτερα πολλές ομάδες της Super League, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς η Βέροια ζητούσε αρκετά χρήματα για να τον αποδεσμεύσει. Η προσθήκη του Θοδωρή Βασιλακάκη στο ρόστερ έμοιαζε απλά με μια τελευταία πινελιά σε ένα ακόμα πολύ… busy καλοκαίρι στα Πηγάδια. Κι ας φώναζε ο Ματζουράκης ότι ο μικρός θα αφήσει εποχή. Στην ερώτηση τη θέση παίζει ο Βασιλακάκης, ο «Ρουμάνος» απαντούσε σε δευτερόλεπτα με το «σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής. Μπορεί να αγωνιστεί από αμυντικός χαφ, μέχρι εξτρέμ».

Πιο έντονα στη ζωή μας, ο Βασιλακάκης μπήκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2009 σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αρη. Καθόλου συμπτωματικό ότι την ευκαιρία του την έδωσε ο Ματζουράκης, ο οποίος είχε μόλις αντικαταστήσει τον Βόλφγκανγκ Βολφ… Δυόμιση χρόνια αργότερα, ο «μικρός» είναι πιο ώριμος ποδοσφαιρικά από παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας και πλέον λογίζεται βασικός και αναντικατάστατος στην Ξάνθη. Για την ακρίβεια, θεωρείται το next big thing στα Πηγάδια και ένα παιδί που αν συνεχίσει ανάλογα, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα στριφογυρνά στο μυαλό του Φερνάντο Σάντος.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, δεν μπορούσε να προπονηθεί, καθώς είχε ένα πρόβλημα στον δικέφαλο από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ρίσκαρε και τον χρησιμοποίησε κόντρα στον Ολυμπιακό. Κι ο μικρός τον δικαίωσε και με το παραπάνω. Εκτός του ότι κάλυψε αμέτρητα χιλιόμετρα σε ένα ματς με επίσης αμέτρητες απαιτήσεις, έβγαλε την ασίστ-μισό γκολ στον Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0, μακελειό στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλαγή δεδομένων για τις θέσεις της πρώτης πεντάδας…


- Τα σφιχτά οικονομικά οδήγησαν την Ξάνθη στην απόφαση να αποδεσμεύσει παίκτες με υψηλά συμβόλαια και να κάνει μετρημένες κινήσεις το καλοκαίρι. Κι όμως, η πορεία σας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από πέρσι. Πώς το εξηγείς;

«Υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση στην φετινή Ξάνθη με τις προγενέστερες σεζόν. Αφορά τη φιλοσοφία - νικητή που έχει η ομάδα και την οποία έφερε ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Δεν υπάρχει παιχνίδι στο οποίο να μπούμε με τη λογική ότι πάμε για την ισοπαλία. Τα χτυπάμε όλα και στόχος μας κάθε εβδομάδα είναι η νίκη. Το δε σημαντικότερο είναι ότι πιστεύουμε πως μπορούμε να κερδίσουμε τον οποιονδήποτε. Η νέα φιλοσοφία, λοιπόν, έχει φέρει αποτέλεσμα. Επιπλέον, στην ομάδα δεν έχουμε κάποιον σταρ. Είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ μας και βασιζόμαστε στο σύνολο. Ειλικρινά, αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ και έχει φέρει έναν υγιή ανταγωνισμό. Περιττό να αναφέρω ότι ουδέποτε έχω συναντήσει τόσο καλά αποδυτήρια, όσο τα δικά μας φέτος. Ειλικρινά, περιμένουμε πώς και πώς να πάμε στην προπόνηση».


- Τώρα τα πράγματα πηγαίνουν καλά, καθώς συμπληρώσατε δέκα ματς αήττητοι. Στην αρχή, ωστόσο, δεν παίρνατε αποτελέσματα παρά τις καλές σας εμφανίσεις. Αγχωθήκατε καθόλου;

«Το άγχος φροντίσαμε να το αποβάλλουμε πριν ξεκινήσει η σεζόν. Στόχος μας εξ αρχής ήταν να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Πιστεύαμε ότι αν τον υλοποιούσαμε, θα έρχονταν και τα αποτελέσματα. Στα πρώτα ματς, παίξαμε πραγματικά καλά, οπότε δεν είχαμε λόγο να αγχωθούμε που δεν παίρναμε βαθμούς. Λέγαμε ‘κρίμα’ από μέσα μας, πιστεύαμε όμως ότι ήταν θέμα χρόνου να ανακάμψουμε. Το μυστικό είναι η δουλειά που έγινε το καλοκαίρι, από τον προπονητή, τους παίκτες, τους γυμναστές. Και βέβαια είναι σημαντικό ότι η διοίκηση και ο κόσμος στήριξαν την ομάδα στα δύσκολα. Δεν το έκαναν τυχαία, κάτι έβλεπαν…».


- Σας «φτιάχνει» το γεγονός ότι η ομάδα στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε νεαρούς και Ελληνες παίκτες;

«Για τον νεαρό ποδοσφαιριστή, η επιτυχία αποτελεί τεράστιο κίνητρο. Ξέρουμε όλοι ότι μέσα από τη διάκριση της ομάδας, θα διακριθούμε κι εμείς. Είναι αλήθεια ότι μας ‘φτιάχνει’, όπως επίσης αλήθεια είναι ότι για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, έχουν συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι παλιότεροι και πιο έμπειροι παίκτες. Μας έχουν βοηθήσει να μπούμε στη νοοτροπία του συνόλου και βέβαια μας έχουν δώσει γνώση και σε αγωνιστικό επίπεδο».


- Τι σας είχε πει ο Ουζουνίδης πριν το ματς με τον Ολυμπιακό; Ποια ήταν η στρατηγική σας;

«Κατ ‘ αρχάς, μας είχε πει κάτι πολύ σημαντικό, όσο και λογικό. Από το συγκεκριμένο παιχνίδι είχαμε πολλά να κερδίσουμε και ελάχιστα να χάσουμε. Οπότε δεν υπήρχε λόγος να έχουμε άγχος. Σκοπός μας ήταν να δώσουμε χώρο στον Ολυμπιακό, προσπαθώντας βέβαια να μην τον αφήνουμε να μας απειλεί συνεχώς και κλέβοντας μπάλες στο κέντρο, να τον απειλήσουμε στην κόντρα. Το κάναμε περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν καταφέραμε να βγάλουμε πολλές φάσεις, αλλά το γκολ ήρθε. Ημασταν και τυχεροί, άλλωστε χρειάζεται η βοήθεια της τύχης, για να νικήσεις τέτοιους αντιπάλους».


- Η οδηγία που είχε δώσει σε εσένα ο προπονητής;

«Κατά κύριο λόγο να περιορίσω τη δράση του Ιμπαγάσα. Επειδή, βέβαια, μιλάμε για τεράστιας κλάσης ποδοσφαιριστή, δεν είναι εύκολο να πετύχεις κάτι τέτοιο. Προσπάθησα λοιπόν να αυξήσω τα ‘νεκρά’ του διαστήματα, καθώς από τα πόδια του περνά σχεδόν όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Σε γενικές γραμμές, ξέραμε ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν στα καλύτερά του. Χρησιμοποιήσαμε σωστά τα τρεξίματά μας, ήμασταν και λίγο τυχεροί όπως προανέφερα και κερδίσαμε. Χρειαζόμασταν πολύ μια νίκη κόντρα σε μεγάλη ομάδα».


- Μεσοβδόμαδα ηττηθήκατε από τον Πανσερραϊκό και αποκλειστήκατε από τη συνέχεια του Κυπέλλου και χθες αναγκάσατε τον Ολυμπιακό σε οδυνηρή ήττα. Πώς ξεπεράσατε τόσο γρήγορα το σοκ;

«Όπως νικήσαμε κάνοντας ουσιαστικά μια ευκαιρία, έτσι χάσαμε και από τον Πανσερραϊκό που έκανε δύο σουτ σε όλο το ματς. Γι αυτό το ποδόσφαιρο είναι τόσο ελκυστικό. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν μπορούσαμε να σκεφτόμαστε τι έγινε μεσοβδόμαδα από τη στιγμή που ερχόταν ο Ολυμπιακός στα Πηγάδια. Το προσπεράσαμε και νομίζω ότι μας βγήκε σε καλό».


- Η Ξάνθη είναι πλέον 5η στη βαθμολογία. Σας έχει ανοίξει η όρεξη;

«Αυτό που έχουμε πει από το ξεκίνημα της σεζόν και το οποίο προσπαθούμε να ακολουθούμε πιστά ως φιλοσοφία, είναι ότι βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Ακούγεται και είναι κλισέ, αλλά πίστεψέ με, μας έχει βοηθήσει. Δεν θέλουμε να βάζουμε πολύ υψηλούς στόχους, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ευχαριστιόμαστε το ποδόσφαιρο. Αν λειτουργούμε έτσι και συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε τόσο καλό κλίμα, όλα θα πάνε καλά. Ολοι θέλουμε να παίξουμε στην Ευρώπη. Αυτό είναι λογικό. Αλλά καλό είναι να το κρατά ο καθένας μέσα του»


- Τι σε ικανοποιεί περισσότερο. Οτι έχετε μαζέψει πολλούς βαθμούς ή ότι παίζετε καλό ποδόσφαιρο;

«Ο ποδοσφαιριστής χαίρεται και διασκεδάζει με το παιχνίδι. Το καλό ποδόσφαιρο πάντα το απολαμβάνει. Όταν βέβαια συνδυάζεις θέαμα και αποτέλεσμα, τότε νιώθεις την απόλυτη ευτυχία»


- Παρά τη βαθμολογική σας θέση, ο κόσμος δεν γεμίζει το γήπεδο…

«Ο κόσμος της Ξάνθης ήταν ανέκαθεν απαιτητικός και νομίζω ότι τελικά αυτό κάνει καλό στην ομάδα. Οφείλω να πω πάντως ότι οι οπαδοί είναι φέτος πολύ κοντά μας και ας μην γεμίζει το γήπεδο. Σιγά σιγά θα τον κερδίσουμε τον κόσμο και θα έρχεται πιο μαζικά στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και προβλήματα…».


- Αλήθεια, έτσι τα περίμενες τα πράγματα, όταν το καλοκαίρι του 2009 ερχόσουν στην Ξάνθη;

«Γνώριζα πολύ καλά ότι πήγαινα σε μια ομάδα που όλοι τη θεωρούσαν μοντέλο. Ναι, ήμουν αισιόδοξος. Πίστευα ότι κάθε χρόνο θα κάναμε πορεία όπως κάνουμε φέτος. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι έπρεπε να βγούμε δυνατοί από πολλές δοκιμασίες. Ίσως όμως τα όσα περάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και οι μάχες για την αποφυγή του υποβιβασμού να μας έκαναν εν μέρει και καλό».


Τα όνειρα του Θοδωρή Βασιλακάκη;

«Αρχικά, να καθιερωθώ και να έχω μία επιτυχία με την Ξάνθη. Μου αρέσει η ομάδα, το περιβάλλον, η πόλη, οι άνθρωποι. Θέλω να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται και εγώ να αποτελώ μέλος αυτής της Ξάνθης. Μακροπρόθεσμα, θα ήθελα να αναπτυχθώ ποδοσφαιρικά και ό,τι είναι να έρθει, ας έρθει. Μια κλήση στην Εθνική, για παράδειγμα, αποτελεί το μεγάλο μου όνειρο…».


Πηγή:  http://www.onsports.gr/