Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Θρασύτατο παρεμπόριο στην καρδιά της Κομοτηνής

Πιάστηκαν τρεις παράνομοι πωλητές με παπούτσια, ζώνες, ελληνικές σημαίες και σφουγγαρίστρες στην κεντρική πλατεία! Η δημοτική αστυνομία κατέσχεσε το εμπόρευμα που θα καταστραφεί
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Αθλητικά παπούτσια, απομιμήσεις της γνωστής εταιρίας Nike, σφουγγαρίστρες, όπως και διάφορα άλλα είδη, κατέσχεσαν από αλλοδαπούς παράνομους μικροπωλητές, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας Κομοτηνής. Ρίχθηκαν δυναμικά στο κυνήγι του παράνομου εμπορίου, στοχεύοντας, όχι στην εξάλειψη, γιατί αυτό είναι αδύνατο, αλλά στον περιορισμό του φαινομένου. Η πραμάτεια, κατασχέθηκε και θα καταστραφεί, ενώ οι παράνομοι μικροπωλητές θα αφεθούν ελεύθεροι, αφού τους επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Πάντως είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι από την κεντρική πλατεία συνελήφθησαν οι αλλοδαποί και όχι από κάποιο στενό σοκάκι της πόλης. Αυτό δείχνει και το θράσος τους, αλλά και την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να παρέμβουν αποτελεσματικά. Πάντως, στον προγραμματισμένο έλεγχο των υπαλλήλων, πιάστηκαν δύο Πακιστανοί, ενώ ο τρίτος της παρέας. δήλωσε υπήκοος Μπαγκλαντές. Η δημοτική αστυνομία, τους συνέλαβε την ώρα που προσπαθούσαν να πουλήσουν το εμπόρευμα τους, το οποίο και κατασχέθηκε αμέσως.

Αυτή είναι η καθημερινότητα μας, είπε ο Κώστας Κούτρας από τη δημοτική αστυνομία Κομοτηνής, φανερώνοντας το μέγεθος του προβλήματος, σε μία πόλη που κανείς δε φανταζόταν ότι λαθρομετανάστες θα κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στους δρόμους, διαθέτοντας και στον τελευταίο περιστατικό, από τσάντες και ζώνες μέχρι και την ελληνική σημαία σε …σουβενίρ.

«Μπορώ να πω ότι τα φαινόμενα έχουν ελαττωθεί, η δημοτική αστυνομία, έχει κάνει μια πολύ αποτελεσματική δουλειά από την αρχή του έτους.

Το πρόβλημα όμως δεν παύει να υφίσταται. Αυτό φαίνεται και από προηγούμενες κατασχέσεις και αναφορές που έχουν γίνει».


Συντονισμένες ενέργειες

Περισσότερους ελέγχους και συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζήτησε από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κυπριανίδης. «Η περίπτωση με το παραεμπόριο πρέπει να απασχολήσει περισσότερο την πολιτεία και τα θεσμικά όργανα ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι όσο και αν προσπαθήσει, η δημοτική αστυνομία και ο δήμος Κομοτηνής, να εξαλείψει το φαινόμενο του παραεμπορίου, δε θα τα καταφέρει, εάν δεν υπάρξει συνολική αντιμετώπιση.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους δρόμους. Ως γνωστόν απασχολεί κυρίως τους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς. «Οι έλεγχοι συνεχίζονται, με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς μέσα από ένα συντονισμό που γίνεται, ενώνοντας τις δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας με το αστυνομικό τμήμα.

Έτσι πραγματοποιούνται έλεγχοι κάθε Σάββατο στην λαϊκή αγορά και νομίζω τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, όχι στο βαθμό που θα θέλαμε, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι το να μπαίνουμε μέσα στη δημοτική αγορά, στη λαϊκή αγορά και να ελέγχουμε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κανένα παραστατικό, παρόλο που οι μηχανισμοί ελέγχου δεν είναι μόνο ο δήμος και η δημοτική αστυνομία. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη ενέργεια.

Ένας συντονισμένος φορέας, οργανωμένος, ούτως ώστε να γίνουν μεικτά κλιμάκια ΣΔΟΕ-Δημοτικής αστυνομίας και Αστυνομίας για να μπορέσουν τα αποτελέσματα να είναι ικανοποιητικά».

Η δημιουργία του μεικτού κλιμακίου είναι και στις προθέσεις του περιφερειάρχη.Μέχρι ωστόσο να γίνει αυτό, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στην αγορά, ακόμα πιο εντατικά», είπε καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής.


Το εμπόρευμα καταστρέφεται

Η νομοθεσία ορίζει το εμπόρευμα που κατάσχεται να καταστρέφεται άμεσα, αφού πρώτα καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι υπάλληλοι στο δήμο Κομοτηνής, συγκέντρωσαν όσα εμπορεύματα κατασχέθηκαν, μέσα σε τρεις σακούλες, τα κατέγραψαν, έπειτα θα τα οδηγήσουν στην υπηρεσία καθαριότητας, όπου και θα τα καταστρέψουν. Όσον αφορά στους παράνομους μικροπωλητές, ποινικά δε διώκονται, ενώ τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Όταν κάποιος είναι αλλοδαπός και να μπει το διοικητικό πρόστιμο των 1.000 ευρώ, που προβλέπει ο νόμος όταν δεν έχεις άδεια να πουλήσεις προϊόντα, αντιλαμβάνεται κανείς αν μπορούν να εισπραχθούν ή με ποιο τρόπο μπορούν να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα. Στην ουσία το πιο πρόσφορο μέσο για εμάς, είναι η κατάσχεση», θα πει ο κ. Κούτρας.

Η κατάσχεση των εμπορευμάτων όμως, είναι και αυτό που πονά τους παράνομους μικροπωλητές,

Κατά τα άλλα, εύκολα πιάνουν ξανά δουλειά, αντικαθιστώντας το εμπόρευμα τους, Πωλούν, όπως ομολόγησε και ο κ. Κούτρας τα πάντα. «Μπορείς να βρεις οτιδήποτε, ζώνες, γυαλιά, παπούτσια, σφουγγαρίστρες, ρούχα, τα πάντα, δεν μπορεί να φανταστεί ο κόσμος τι εμπορεύματα έχουμε κατασχέσει».

Ο ίδιος τόνισε ότι και οι πολίτες μπορούν από την πλευρά τους, να ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, οι οποίοι μαζί με τη ΣΔΟΕ και τα κλιμάκια ελέγχου, αποτελούν τα αρμόδια όργανα για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Οι πολίτες από την πλευρά τους, μπορούν να ενημερώνουν τη δημοτική αστυνομία σε περίπτωση που αντιληφθούν ανάλογες περιπτώσεις. Μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο το 25310-22966, για γρήγορη και άμεση επέμβαση των υπαλλήλων.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/