Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Π. Γερουλάνος: «Η βίζα Σένγκεν πληγώνει τον τουρισμό μας»

«Δεν καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση», υποστήριξε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός

Ανοίγει μήπως το παράθυρο για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους στον Έβρο;
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Την ανάγκη αλλαγής της βίζας Σένγκεν για «να σταματήσει να είναι βάρος στον τουρισμό» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος, επισημαίνοντας τη σημασία της ελεύθερης μετακίνησης τουριστών σε όλο τον κόσμο.

«Θέλουμε να αναδείξουμε ότι η βίζα Schengen όχι μόνο δεν καταφέρνει τίποτα ουσιαστικό στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αλλά πληγώνει βαθύτατα τον τουρισμό μας», υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος, επικαλούμενος τις θέσεις της Ελλάδας μετά την εκλογή της στην προεδρία της Ευρώπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) και τη συμμετοχή της χώρας στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, που ετοίμασε την ατζέντα του G20 στα θέματα τουρισμού.

«Από τα 16 εκατομμύρια επισκέπτες που έχουμε μόλις 700 ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν τη βίζα και δεν επέστρεψαν στη χώρα τους», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο για την ευρωπαϊκή παρουσίαση του προγράμματος EOS CODE, κώδικα πρακτικής για βιωσιμότητα προσανατολισμένη στο περιβάλλον για τα τουριστικά γραφεία, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η απελευθέρωση της πρόσβασης θα είναι το βασικό θέμα ημερίδας για τον εορτασμό των 60 χρόνων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων στον χώρο του τουρισμο

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αειφορίας ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι όσο σημαντικότερος είναι ο τουρισμός για την οικονομία μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερη αξία και ανάγκη προστασίας αποκτά το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον αυτής και υποστήριξε ότι η υιοθέτηση των βασικών αρχών του EOS CODE (ο οποίος πήρε το όνομά του από την αρχαιοελληνική θεότητα Ηώ, που προσωποποιούσε την Αυγή), θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Τελώνης, επισήμανε την ανάγκη τα τουριστικά γραφεία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και συμπλήρωσε ότι η ανταγωνιστικότητα μέσω της ποιότητας και της βιωσιμότητας είναι οι τρεις αποφασιστικοί παράγοντες για την επιτυχία ενός τουριστικού γραφείου στην πολύ απαιτητική σημερινή τουριστική αγορά.

Ο EOS CODE, όπως ανέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΗΑΤΤΑ κ. Μ. Καμμένος, είναι ένας Κώδικας Πρακτικής που στοχεύει να γίνει ένας χρήσιμος οδηγός, κυρίως για τα μικρά και πολύ μικρά τουριστικά γραφεία που ασχολούνται με το οργανωμένο ταξίδι, ενώ η πρόεδρος της ECTAA (European Travel Agents and Tour Operators Organisation), κυρία I. Gueorguieva, εξήρε το γεγονός ότι οι εταίροι του έργου (δύο ερευνητικοί φορείς, η ECTAA και πέντε Σύνδεσμοι τουριστικών γραφείων ευρωπαϊκών χωρών) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα εύχρηστο εργαλείο και να ευαισθητοποιήσουν όλους τους παράγοντες του τουρισμού.

Ο EOS CODE θα εφαρμοστεί πρώτα στις πέντε χώρες των εταίρων του έργου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία και Πολωνία) και στη συνέχεια, με τη συνεργασία της ECTAA, θα είναι ανοιχτός για χρήση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η ιστοσελίδα του EOS CODE (www.eoscode.eu) θα είναι το βασικό σημείο επαφής των ενδιαφερόμενων με τον Κώδικα.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/