Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Από την Μουφτεία Κομοτηνής ανέλαβαν τα της κηδείας του τελευταίου μουσουλμάνου των Ιωαννίνων

Αν και ο Νιζαμεττίν Μετκόμπεϊ δεν είχε σχέσεις με τη μειονότητα της Θράκης, καθώς η καταγωγή του ήταν από την Αλβανία, έστελνε κάθε χρόνο δέκα κουρμπάνια υπέρ των απόρων στη Μουφτεία Κομοτηνής
            ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όπως έγινε γνωστό, ο Νιζαμεττίν Μετκόμπεϊ, ο τελευταίος εκ των Οθωμανών μουσουλμάνων των Ιωαννίνων που ήταν αλβανικής καταγωγής, απεβίωσε το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου.

Ο Νιζαμεττίν Μέτκομπεϊ, που ήταν σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων και προστάτης των ελάχιστων μουσουλμάνων που βρίσκονται στην περιοχή, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών. Γιος του κου Γκαζάλι και της κας Μελέκ, ο Νιζαμεττίν Μέτκομπεϊ γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 24 Δεκεμβρίου 1927, ενώ πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος μουσουλμάνος που φοίτησε στη σχολή Alliance Ιωαννίνων μετά από το δημοτικό και το γυμνάσιο. Μετά από την αποφοίτηση του, ασχολήθηκε με το εμπόριο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ο Νιζαμεττίν Μέτκομοπεϊ παντρεύτηκε με την Κυρία Ιχσάν, κόρη του τελευταίου Μουφτή των Ιωαννίνων την περίοδο 1916-1949 του κ. Μουσταφά Φουάτ Εφέντη.

Μετά από το θάνατο του Μουφτή Ιωαννίνων κ. Μουσταφά Φουάτ, όπου και μέχρι το 1949 υπήρξε ο προστάτης των μουσουλμάνων της πόλης που δεν είχαν φύγει με την ανταλλαγή, ανέλαβε το έργο του ο γαμπρός του κ. Νιζαμεττίν και ενδιαφέρθηκε με τα ζητήματα των μουσουλμάνων της περιοχής μέχρι το θάνατο του.

Όντας μία από τις γνωστές προσωπικότητες των Ιωαννίνων, ο Νιζαμεττίν Μέτκομπεϊ έχαιρε μεγάλου σεβασμού και από τους Χριστιανούς αλλά και από τους Εβραίους των Ιωαννίνων ενώ συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο αγαπητών και σεβαστών προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

Ο Νιζαμεττίν Μέτκομπεϊ έπειτα από την κατάργηση της Μουφτείας των Ιωαννίνων έστελνε κάθε χρόνο δέκα κουρμπάνια στη Μουφτεία της Κομοτηνής στη Δυτική Θράκη, με σκοπό να μοιρασθούν υπέρ απόρων.

Τα απαραίτητα για την κηδεία του ανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Μουφτείας Κομοτηνής, Μουσταφά Ιμάμογλου. Ο Νιζαμεττίν Μέτκομπεϊ ενταφιάστηκε στο μουσουλμανικό νεκροταφείο Ιωαννίνων, την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 μετά από τη μεσημεριανή προσευχή.

Στην κηδεία του τελευταίου μουσουλμάνου των Ιωαννίνων, παρευρέθησαν πέραν των συγγενών του από Αλβανία και Αμερική, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρώην γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ηπείρου, Π. Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γ. Παπαδημητρίου και λοιπές προσωπικότητες των Ιωαννίνων.

Η οικογένεια του Αζινλίκτσα εκφράζει τα συλλυπητήρια της, στους αγαπημένους και τους συγγενείς του. Είθε ο Θεός να τον συγχωρέσει και να τον ελεήσει.

 
Πηγή:  http://www.azinlikca.net/