Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ποιος θρακιώτης βουλευτής έκανε ήδη ποδαρικό στις ερωτήσεις στη Βουλή καταθέτοντας μάλιστα δύο μαζεμένες;

Η μία αφορά τα πυροσβεστικά κλιμάκια που κλείνουν και η άλλη τα... αγριογούρουνα που καταστρέφουν τις σοδιές των αγροτών

   ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός αναφέρεται στα μέτρα που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί για την προστασία υγροτοπικών συστημάτων στο ΔΕΛΤΑ του ΝΕΣΤΟΥ με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειες των αγροτών του Δασοχωρίου και της περιοχής από τα αγριογούρουνα. Η ερώτηση Κοντού αναφέρει τα παρακάτω:



Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη

Στις 3/11/2008 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. ενέκριναν σχετικό αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Στο πλαίσιο της εν λόγω τροποποίησης περιελήφθη στα πλαίσια της Δράσης 2.2 «προστασία υγροτοπικών συστημάτων» η ειδική περίπτωση του Δέλτα του Νέστου σύμφωνα με την οποία σε γεωργικές εκτάσεις 3000 στρεμμάτων που οριοθετούνται γύρω από τον οικισμό Δασοχωρίου και των εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής οι αγρότες δύνανται να θέσουν σε μόνιμη αγρανάπαυση το σύνολο της χρησιμοποιούμενης έκτασης.

Η λήψη του μέτρου κατέστη αναγκαία πέραν των περιβαλλοντικών όρων για να προστατευτούν οι αγρότες της περιοχής από τα αγριογούρουνα που ζούν στο γειτονικό δάσος και που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Σε προηγούμενη ερώτησή μου για το ίδιο θέμα (αρ. 14177/31-3-2011), μου απαντήσατε ότι η σχετική προκήρυξη είχε προγραμματισθεί για τον μήνα Ιούλιο του 2011.

Επειδή μέχρι σήμερα, εννιά περίπου μήνες, μετά δεν έγινε η προκήρυξη του μέτρου και οι αγρότες της περιοχής εξακολουθούν, ανήμποροι να αντιδράσουν, να βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Γιατί μέχρι σήμερα δεν προκηρύχθηκε το ανωτέρω Μέτρο και πότε επιτέλους προτίθεται να το προκηρύξει;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ξάνθης


Με άλλη ερώτηση ο κ. Κοντός επιχειρεί να αναδείξει πολιτικά το φημολογούμενο κλείσομο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σταυρούπολης. Αναλυτικά αναφέρει:


«Συνεχή είναι τα πλήγματα που δέχεται η περιοχή της Σταυρούπολης του Νομού Ξάνθης, μιας ακριτικής περιοχής με μεγάλο δασικό πλούτο, τα τελευταία δύο χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκλεισε το Κέντρο Νεοσυλλέκτων, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός και το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Σταυρούπολης, ενώ υποβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο Υγείας. Στην αποψίλωση όλων των προϋπαρχουσών κρατικών δομών έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προστεθεί το κλείσιμο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σταυρούπολης.


Η ύπαρξη του κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του δασικού πλούτου όλου του ορεινού όγκου, διότι λόγω του ανάγλυφου του εδάφους η πρόσβαση στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Εκτός όμως από τις επιχειρησιακές ανάγκες που εξυπηρετεί, κυρίως προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της απομακρυσμένης αυτής περιοχής, οι οποίοι νοιώθουν πως το κράτος τους έχει γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η διακοπή της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σταυρούπολης;

2. Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής;».

.