Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ποιο κόμμα φλερτάρει με τον Αλ. Δερμεντζόπουλο μετά την διαγραφή του βουλευτή Έβρου από τη ΝΔ;

Εμείς το θεωρούμε δύσκολο αντικειμενικά, αλλά ενδεχομένως το "Έθνος", που κάνει την σχετική αποκάλυψη σε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, να ξέρει κάτι παραπάνω
                      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς εσωκομματικής θύελλας, που ουσιαστικά αλλάζει τον «χάρτη» στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς δίνει το σύνθημα για την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό πήρε αυτό που ήθελε, μια πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή, σχεδιάζει ήδη την προεκλογική του καμπάνια, με πρώτο στόχο τη συσπείρωση των στελεχών και των οπαδών του κόμματός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δέχεται ήδη εισηγήσεις να καλέσει σε πανστρατιά όλα τα στελέχη της ΝΔ που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται αυτήν τη φορά εκτός ΝΔ. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η πρόσκληση αυτή, που πιθανότατα θα απευθυνθεί με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, θα αφορά και την κυρία Ντ. Μπακογιάννη.

Ορισμένοι βουλευτές, πάντως, θεωρούν σκόπιμο να προσκληθεί να επιστρέψει και η πρώην υπουργός, έτσι ώστε να έχει η ίδια το δίλημμα αλλά και τη δυνατότητα της οριστικής απόφασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισηγητές αυτής της πρότασης εκτιμούν ότι, εάν ο κ. Σαμαράς είναι εκείνος που θα απευθύνει την πρόσκληση σε όλους, τότε όχι μόνο θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, αλλά θα αφαιρέσει και από τον Κ. Καραμανλή την οποιαδήποτε δυνατότητα να πράξει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και "κυρίως" εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.

Επίσης, η πρόσκληση για «πανστρατιά» εκτιμούν τα ίδια πρόσωπα, θα καλύψει τυχόν αντιδράσεις από στελέχη της ΝΔ που θεωρούν άδικο να συμπορευθούν (και δη στην ίδια εκλογική περιφέρεια) με βουλευτές που απέρριψαν την εντολή του κ. Σαμαρά και προτίμησαν να είναι αρεστοί στο εκλογικό σώμα καταψηφίζοντας αντιδημοφιλή μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει πάρει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις, καθώς, όπως τονίζει στους συνεργάτες του, είναι σχετικά νωρίς για μια τέτοια κίνηση που εκ των πραγμάτων έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Οι δημοσκοπήσεις, που θα δείξουν την απόσταση που τον χωρίζει από την αυτοδυναμία, αλλά και η στάση κυρίως των στελεχών που διεγράφησαν την προηγούμενη Κυριακή θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις. Ηδη, πάντως, μέλη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, όπως είναι ο Μ. Χαρακόπουλος, αφήνουν ανοιχτό το «παράθυρο» της επιστροφής για πολλούς εκ των 22 διαγραφέντων.


Διαγραφέντες


Ψάχνουν νέα στέγη ή την... επιστροφή

Οι διαφορετικές απόψεις, όσον αφορά το πολιτικό τους μέλλον, εξακολουθούν να κυριαρχούν μεταξύ των 22 διαγραφέντων της ΝΔ. Το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για την προηγούμενη Τετάρτη συνάντησή τους αναβλήθηκε επ' αόριστον πιστοποιεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία άποψη για το επόμενο βήμα.

Οι κ. Καμμένος και Μανώλης φαίνεται να έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, ενώ αποστάσεις από τη ΝΔ φαίνεται να λαμβάνει και ο κ. Γ. Βλάχος. Ο Κ. Μαρκόπουλος εμφανίζεται πιο επιθετικός έναντι των επιλογών που έγιναν από την ηγεσία της ΝΔ, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης τηρεί στάση αναμονής. Οι τρεις βουλευτές των Σερρών δείχνουν σημάδια... μεταμέλειας, ενώ οι κ. Γκιουλέκας και Ζώης επιμένουν ότι «η ΝΔ είναι το σπίτι τους» και περιμένουν -όπως και αρκετοί άλλοι- να υπάρξει πρόσκληση από την πλευρά του κ. Σαμαρά για επιστροφή στο κόμμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δύσκολα θα υπάρξει κοινή γραμμή από τους 22 και, όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ, είναι θέμα χρόνου να διασπαστούν και όσο οι εκλογές πλησιάζουν τόσο πιο πιθανό είναι να ζητήσουν πολλοί εξ αυτών να επιστρέψουν.

Ρόλο στις εξελίξεις, πάντως, διεκδικούν τα τελευταία 24ωρα και οι άλλοι δύο «ένοικοι» στη «γαλάζια πολυκατοικία».

Η κ. Ντ. Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι συνομιλεί με αρκετούς εκ των 22 και στελέχη της βολιδοσκοπούν τις προθέσεις των κ. Βόζεμπεργκ, Κουντουρά και Δερμετζόπουλου. Ο Γ. Καρατζαφέρης αναζητά τη ρελάνς στην προσχώρηση Βορίδη και Γεωργιάδη και στέλνει μηνύματα σε πολλά από τα στελέχη (κυρίως από τον χώρο του συνδικαλισμού) που σκέπτονται να παραιτηθούν από τη ΝΔ, καταγγέλλοντας για ενδοτισμό τον κ. Σαμαρά.


ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ

Ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει και το «άνοιγμα» του κόμματός του τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τη Δεξιά. Ηδη, η επιτάχυνση των εξελίξεων που αφορούσαν τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη πιστοποιεί αυτήν ακριβώς την πρόθεσή του. Ο κ. Σαμαράς είχε διαμηνύσει στον κ. Βορίδη, από την επομένη της διαγραφής του, ότι η «πόρτα της ΝΔ» είναι ανοιχτή για εκείνον, και μία ημέρα μετά ο υπουργός Υποδομών απάντησε θετικά. Το πολιτικό φλερτ των δύο πλευρών είχε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, αλλά μόλις την Παρασκευή κατέληξε σε... γάμο.

Για τον κ. Γεωργιάδη, στελέχη της ΝΔ εμφανίζονταν πιο επιφυλακτικά, αλλά ο κ. Βορίδης ήταν εκείνος που επέμεινε μέχρι τέλους και μάλιστα ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι απείλησε πως, εάν υπήρχε άρνηση για τον κ. Γεωργιάδη, δεν επρόκειτο ούτε εκείνος να αποδεχθεί την πρόσκληση.Το επόμενο βήμα από την πλευρά του κ. Σαμαρά είναι να αναζητήσει στελέχη προερχόμενα από το Κέντρο, προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες και σε ιδεολογικό επίπεδο.

 
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/