Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Σύνταγμα της Τουρκίας ο Πατριάρχης

Αίσθηση έχει κάνει εντός και εκτός Τουρκίας η σημερινή ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με αντικείμενο τις μειονότητες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το νέο Σύνταγμα
                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αίσθηση έχει κάνει εντός και εκτός Τουρκίας η σημερινή ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας με αντικείμενο τιε μειονότητες.

Mε αφορμή τη ομιλία του κ. Βαρθολομαίου, δημοσιεύεται στην εφημερίδα Taraf, άρθρο γνώμης του Υφηγητή στο αγγλόγλωσσο Πανεπιστήμιο Bilkent, της Άγκυρας, κ.Ιωάννη Γρηγοριάδη.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, ότι αναφορικά με το Πατριαρχείο στην Τουρκία υφίσταται ένα επικίνδυνο μείγμα παραπληροφόρησης, άγνοιας, εθνικισμού και θεωριών συνομωσίας. Οι ισχυρισμοί ότι δήθεν το Πατριαρχείο επιχειρεί να ιδρύσει «εντός των τειχών» Βατικανό και για το λόγο αυτό αγοράζει ακίνητα τη στιγμή που δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάΛλει ούτε μισθούς, συνιστά εξωπραγματική και ανιστόρητη θέση.

Ο κ. Γρηγοριάδης υποστηρίζει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συνιστά ελληνικό θεσμό, αλλά παγκόσμιο, προσθέτοντας ότι τελευταίως το κύρος του έχει αναβαθμιστεί ανά τον κόσμο. Παράλληλα, το μέλλον του τελεί σε άμεση συνάρτηση με την πορεία εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας. Εξάλλου, το Πατριαρχείο στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, για το λόγο αυτό, άλλωστε, και δεν είναι αρεστό σε εθνικιστικούς κύκλους.

Όλως παραδόξως, προσθέτει, το Πατριαρχείο έχει γίνει δέκτης εθνικιστικών επιθέσεων τόσο από ελληνικής όσο και από τουρκικής πλευράς. Οι μεν θεωρούν ότι πρόκειται για οθωμανικό-τουρκικό θεσμό που αντιτάσσεται στα συμφέροντα της Ελλάδας, οι δε το αντιλαμβάνονται ως εστία πολιτικών σκευωριών και κατάλοιπο του Βυζαντίου. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται εκείνοι, που θεωρούν το Πατριαρχείο ξένο σώμα, είναι ότι η στάση της Τουρκίας έναντι του Πατριαρχείου έχει τη δυναμική να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της χώρας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Τουρκία οφείλει να επιδείξει σεβασμό έναντι των θρησκειών και των αντίστοιχων θεσμών και να συμφιλιωθεί με την ιστορική κληρονομιά της. Αν επιλέξει το δρόμο αυτό, θα βγει πιο ισχυρή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην παγκόσμια ειρήνη και συμφιλίωση

Η σημερινή δε ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα προς την κατεύθυνση αυτή, καταλήγει ο αρθρογράφος.

.